'Faiz artırma ihtimali güçlendi'

Fed Başkanı Yellen, faiz artırma ihtimalinin güçlendiğini ve faizin kademeli olarak artırılmasının uygun görüldüğünü bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ABD Kongresinde yaptığı “Ekonomik Görünüm” başlıklı sunumun ardından Kongre üyelerinin soruları yanıtladı. 

Geçen hafta Donald Trump’ın zaferiyle sonuçlanan başkanlık seçimlerinin faiz artırımını nasıl etkileyeceği sorusuna Yellen, “Benim kendi görüşüm, kasım toplantısından bu yana aldığımız veriler ve gelişmelerin güçlenen büyüme, iyileşen iş gücü piyasası ve yükselen enflasyon beklentilerimizle uyum gösteriyor.” yanıtını verdi.

Yellen, öte yandan yeni yönetim ve Kongrenin gelecek dönemde birçok ekonomi politikasını uygulamaya sokacağına işaret ederek, Fed’in bu politikaların enflasyon ve istihdama etkilerini değerlendireceğini belirtti.

“Şu anda, ekonominin hedeflerimize doğru çok iyi ilerleme kaydettiğini ve Komitenin kasım ayında vardığı görüşün hala uygun olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullanan Yellen, böylece 13-14 Aralık’ta düzenlenecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz artışına gidilmesi olasılığının yüksek olduğu sinyalini verdi. 

"Niyetim görev süremi tamamlamak”

Yellen, bir Kongre üyesinin “Fed Başkanı olarak görev sürenizi tamamlamamanıza neden olacak herhangi bir durumu kafanızda canlandırabiliyor musunuz?” şeklindeki sorusu üzerine, “Hayır. Senato, Ocak 2018’in sonunda dolacak 4 yıllık görev süremi onayladı ve niyetim bu sürenin hepsini tamamlamak.” diye konuştu.

Her Kongre oturumunda olduğu gibi Fed’in bağımsızlığını savunmak zorunda kalan Yellen, merkez bankalarının bazen ekonominin sağlığı adına hükümetlerin beğenmeyeceği kararlar almak zorunda olduğunu vurguladı.

Yellen, bu noktada, “Hiper enflasyon, ortaya çıktığı tüm ülkelerde merkez bankaları bağımsızlığından ödün verdiği için yaşandı” dedi.

Ayrıca, Kongre üyelerinden Carolyn Maloney’in yeni yönetimin iptal etmek istediği Dodd-Frank Bankacılık Reformunun finans sistemini daha güçlü, istikrarlı ve güvenli hale getirdiği” değerlendirmesine katıldığını bildiren Yellen, şunları kaydetti:

“Çok büyük bir finansal kriz yaşadık. Denetleyici ve düzenleyici tedbirlerin daha güvenli ve güçlü bir finansal sistem sağlamasının tüm Amerikalılar için bir öncelik olduğunu düşünüyorum. Bunu yaptığımız için finansal sistemimiz daha güçlü ve güvenilir. Uygun reformların birçoğu da Dodd-Frank’in içinde yer alıyor. Uygulamaya koyduğumuz bu iyileşmelerde geriye gidildiğini kesinlikle görmek istemem çünkü onların bir başka finansal kriz yaşanması ihtimalini düşürdüklerine inanıyorum.”

Dodd- Frank Bankacılık Reformu, Obama yönetimi tarafından 2007-2008 finansal krizinden sonra yürürlüğe sokulmuştu. 

Yellen sonrası dolarda yeni rekorYellen sonrası dolarda yeni rekor

 

Bu konularda ilginizi çekebilir