Faiz kararı yön belirleyici olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın bugün sonuçlarını açıklayacağı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinde ne kadar bir indirime gideceği başta kısa vadeli tahviller olmak üzere piyasalarda yön belirleyici olacak.

Bankacılar bu günün en önemli gündem maddesinin TCMB'nin faiz kararı olacağını belirtirken, PPK'dan beklenen faiz indiriminin miktarı ise piyasada asıl yönü belirleyen olacak.

Merkez Bankası'nın Nisan ayının ardından Mayıs ayında da hem TL'nin TCMB'nin işaret ettiği seviyeden değerli olması hem de istendiği kadar büyümediği düşünülen ekonomiyi desteklemek için politika faizi ile koridorun alt ve üst bandında 50'şer baz puan indirime gitmesi bekleniyor.

Beklentiler arasında azınlık da olsa 25 baz puan indirim bekleyenler yer alırken bazı yabancı bankalar ise TCMB'nin bu ay faiz indirimine gitmemesi gerektiğini düşünüyor.

Mayıs ayı başında 2.07 seviyesinin altında olan sepet bazında faiz indirimi beklentileriyle TL 2.08'in üzerinde işlem görürken sepet bazında TL'nin değer kaybı dolar/TL'yi de 1.82'in üzerine taşıyor.

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 5.09 valörlüde yüzde 5.05olan 13 Mayıs 2015 itfalı yeni gösterge tahvilde bileşik faiz bugün tezgahüstü piyasada güne yüzde 5.06/5.03 seviyesinden başladı.