Faiz, yeni tarihi dipte

Gösterge faiz Avrupa'da faizlerde düşüş eğilimi ve not artırım beklentileriyle tarihi düşük olan %5.45 seviyesine geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa Merkez Bankası ECB'den faiz indirim beklentileriyle euro bölgesinde faizlerde aşağı yönlü eğilimin yanı sıra TCMB'nin fonlama maliyetindeki düşüş ve Türkiye'nin kredi notunun artırılacağı beklentilerinin desteğiyle gösterge tahvilin bileşik faizi tarihi düşük olan yüzde 5.45 seviyesine kadar geriledi.

Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin son günlerde yaptıkları açıklamalarda gerileyen enflasyon ve zayıflayan ekonomik büyüme görünümüne vurgu yapmaları merkez bankasının faiz indirebileceği beklentilerini güçlendiriyor.

Bu beklentinin yanı sıra İtalya'da siyasi risklerin azaldığı algılaması ve borsalarda artan iyimserlik ile de Avrupa'da faizlerin düştüğünü söyleyen Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, yurtiçinde ise TCMB'nin faiz indiriminin ardından düşmeye devam eden fonlama maliyeti ve Türkiye'nin kredi notunun artacağı beklentisinin faizleri desteklediğini söyledi.

Cömert, "Kısa vadede bu iyimserliğin korunmasını bekliyorum, gösterge tahvilde yüzde 5.40 bileşiğe doğru düşüş görebiliriz. Ancak Mayıs ayında yeni bir gösterge tahvil ihracı gelecek olması sebebiyle faizde düşüş sınırlı kalacaktır. Düşüşün 10 yıllıklarda daha belirgin olacağını düşünüyorum. Fonlama maliyeti halen yüzde 5.40 seviyesinde, bu yavaş yavaş yüzde 5'e yaklaşacaktır."

Bu sabah 7 Ocak 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 5.51/5.48, spot piyasa açılışında yüzde 5.49 seviyesindeydi.

İtalya'nın 10 yıllık tahvilleri saat 12:15 itibariyle dün gördüğü son iki buçuk yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3.89'a yakın düzeyde tutunurken, İspanya'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4.27'ye geriledi.