Faizler son iki yılın zirvesinde

TCMB'nin yeni bir adım atmamasıyla dolar/TL yeni rekorda, gösterge faizi ise yüzde 11'e dayanarak iki yılın zirvesine çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TCMB'nin dün TL'deki değer kaybını durduramayan 3 milyar dolara yaklaştığı tahmin edilen doğrudan müdahalesi ardından bugün herhangi bir adım atılmamasının etkisiyle hem dolar/TL kuru  hem de sepet bazında TL yeni zirvelerini test etti.

Türkiye'nin iki yılık gösterge faizi ise 50 puanlık artışla yüzde 10.99'a kadar yükselerek iki yılın zirvesini gördü.

TCMB, önümüzdeki hafta Salı günü gerçekleştireceği yılın ilk enflasyon raporu basın toplantısı öncesinde bugün döviz piyasasına satış yönünde yaptığı müdahaleye devam etmezken, güncel bir ek sıkılaştırma ya da likidite açıklaması da yapmadı.

TCMB'nin haftayı bu şekilde tamamlayacak olması ile bankadan artık enflasyon raporu toplantısına kadar yeni bir açıklama beklenmiyor.

Yükselen enflasyon ve kura karşı TCMB'nin politikalarının yetersiz olacağı endişeleri ve 17 Aralık'ta başlayan operasyonlar ile artan siyasi tansiyon TL'de son dönemde TL ve TL cinsi yatırım araçlarında yaşanan kayıplarda Türkiye'ye özgü faktörler oldu.

Öte yandan önümüzdeki hafta gerçekleşecek ABD Merkez Bankası'nın açık piyasa komitesi toplantısında yeni bir tahvil alımı açıklayabileceği endişeleriyle bugün gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik satış baskısı da piyasada belirleyiciydi.

Tahvil bono piyasasında ise 7 Ekim 2015 itfalı gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 10.29 valörlüde yüzde 10.30 seviyesindeydi. Bugün gösterge faiz 50 baz puanın üzerinde artışla işlem bazında 10.99'a kadar yükselerek Ocak 2012 ortasından beri en yüksek seviyede işlem gördü.

Öte yandan 27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.15 valörlüde yüzde 10.37 seviyesinde seviyesindeydi. Bugün 10 yıllık gösterge tahvilde spot kapanış yüzde 10.44 seviyesindeydi.

TCMB adımlarıyla dün 2.2588-2.3050 gibi geniş bir bantta dalgalanan dolar/TL bu sabah saat 0855 itibariyle 2.2925/2.2930 seviyesinden güne başladı. TCMB'nin yeni bir adım gelmemesi ile kur 2.3360'a kadar yükseldi. Bu sabah 2.71'in hemen üzerine güne başlayan sepet bazında TL ise 2.7706'ya kadar yükselerek tarihi zirvesini test etti.

Küresel gelişmelerle değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimlerinden bugün de negatif ayrışarak yaklaşık yüzde 1.8 değer kaybeden TL, dolar karşısında en çok değer kaybeden gelişmekte olan para birimi oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir