Fed endişesiyle Dolar/TL yükselişte

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alım programını yavaşlatabileceği mesajları ve bir hedge fonunun emtiadaki büyük pozisyonlarını kapatmakta olduğuna ilişkin piyasadaki söylentinin nedeniyle doların değer kazanmasının ardından dolar/TL paritesi de yükselişte.

Fed'in Ocak ayı toplantısının dün açıklanan tutanakları, bazı yetkililerin bankanın tahvil alım programını istihdamda istenilen sonuca ulaşılmadan önce durdurmak veya yavaşlatmak zorunda kalabileceği görüşünde olduklarını gösterdi.

Tahvil alımının potansiyel maliyetlerine ilişkin endişelerin dile getirildiğini gösteren tutanakların açıklanmasının ardından borsalarda dün sert düşüş gerçekleşti.

"TL, TCMB sonrası zayıf seyrediyor" diyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Fed tutanakları sonrası dolardaki değer kazancı devam ediyor. TL'de hem Fed hem de TCMB kararlarıyla zayıf seyrediyor" dedi.

TCMB'nin koridorun alt bandında indirime gitmesi sonrası dün 1.7810'u test eden dolar/TL bugün güne TSİ 0913'te 1.7860/1.7862 seviyesinden başladı. Aynıs aatte TL sepet bazında 2.0771 seviyesindeydi.

PPK'nın dünkü kararı öncesi yüzde 5.77 seviyesinde olan 7 Ocak 2015 itfalı gösterge tahvilde bileşik faiz en düşük yüzde 5.64'e kadar gerileyerek tarihi düşük seviye olan yüzde 5.63'e yaklaştıktan sonra bugün tezgah üstüpiyasada ilk işlemlerde yüzde 5.68/5.65 seviyesindeydi.