Fed frenine rağmen para gelişen dünyadan çıkıyor

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) aralık ayında faiz artıracağı ihtimali giderek zayıflasa da yatırımcılar hem Fed beklentisi hem de politik risklerden kaçınma amacıyla gelişen piyasalardan çıkma eğiliminde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hilal SARI

DIŞ HABERLER - Uluslararası piyasalar, Fed’in faiz artırımına ilişkin beklentilerle yön belirlemeye devam ediyor. Dolar, Fed’in faiz artırımı sürecini ağırdan almaya devam edeceği yönündeki spekülasyonun etkisiyle geriledi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, ABD’de açıklanan verilerin New York bölgesi imalat sektörünün beklenmedik bir şekilde daraldığını ve sanayi üretiminin hafifçe arttığını göstermesinin ardından, pazartesi günü yedi ayın zirvesinden başlattığı düşüşünü genişletti. Öte yandan IIF Flows Alert verilerine göre geçtiğimiz hafta boyunca gelişmekte olan pazarlara giriş yapan günlük portfolya akışları 2015 Ağustos’undaki Çin endişelerinden bu yana en keskin yedi günlük ortalama düşüşü yaşadı. Bu düşüşün 13 Ekim’den bu yana yatırımcılara bir geri dönüş hareketini tetiklediğini belirten IIF Flows Alert notunda hem doların güçlenmesinin hem de gelişmekte olan ülkelerdeki politik risklerin bu sermaye çıkışında etkili olduğu belirtiliyor.
Yükselen tahvil getirileri (10 yıllık ABD tahvillerinin ay başından bu yana 20 baz puan yükselişi) ve doların ay başından bu yana yüzde 2 daha yüksek oluşu aralıkta faiz artışı ihtimaline dair işaretler olarak yorumlanırken, geçtiğimiz haftalarda ABD’de açıklanan güçlü istihdam verilerinin de çıkışı hızlandırdığı belirtiliyor.

Çıkışın tek bir sebebi yok politik risklerin birleşimi

Fed’in faiz artışı ihtimali ile gelişmekte olan ülkelere sermaye girişi arasındaki ilişkiyi inceleyen analizde Fed’in aralıkta faiz artıracağı ihtimalinin gittikçe düşüş yaşadığı fakat gelişen piyasalara para girişinin de ekim ayının başından bu yana yavaşladığı gözlemleniyor. IIF Flows’a göre son haftalarda yaşanan bu çıkışın net bir tetikleyicisi yok. Politik belirsizlikler, sert bir Brexit süreci, aralıkta Fed’in faiz artıracağı beklentisi ve Çin’in gelecek hafta yayınlanacak ihracat verilerinin zayıf geleceği endişesi rapora göre yatırımcıların risk iştahını genel anlamda düşürüyor.

Sadece gelişen değil, gelişmiş dünyada da politik risk var

Gelişen dünyadaki politik risklerden dolayı çıkışın hızlandığı belirtilse de Financial Times gazetesi yazarlarından Gillian Tett, yatırımcıların artık gelişen dünyada da politik şoklar karşısında hayli hazırlıksız olduğunu ve finans piyasalarındaki tehlikenin de bundan kaynaklandığını belirtiyor. Bundan on yıl önce yatırımcıların batı varlıklarını ekonomik değerlere göre analiz ederek fiyatladıklarını söyleyen Tett, o dönemlerde politik riskin sadece gelişen dünya yatırımcılarını ilgilendirdiğini ama bugün politik riskin gelişmiş dünyada da var olduğunu aktarıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir