Fed musluğu kapattı, dolar yükselişte!

FED kararı öncesi 29 Ekim piyasa tatilinde 2.20 liranın altına inen dolar, bu sabah günün ilk işlemlerinde 2.22 lirayı da aşarak 2.2220 liraya kadar çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası (Fed), parasal genişlemeye son verdi. Karar öncesi 29 Ekim piyasa tatilinde küresel piyasalarda 2.20 liranın altına inen dolar, yeni günün ilk işlemlerinde 2.22 lirayı da aşarak 2.2220 liraya kadar çıktı.

ABD Merkez Bankası (Fed) dün sona eren iki günlük para politikası kurulu toplantısının
ardından aylık tahvil alım programını sonlandırdığını açıklarken, ABD istihdam piyasasındaki durgunluk için kullandığı "belirgin" ifadesine de yer vermeyerek ekonomideki beklentilere duyduğu güveni ortaya koydu.

Fed toplantısı sonrasında yapılan açıklamada son dönemde finansal piyasalarda yaşanan volatilite, Avrupa'da büyümeye dair sorunlar ve zayıf enflasyon görünümünün; işsizlik ve enflasyon hedeflerindeki ilerlemeyi olumsuz etkilemesinin beklenmediği belirtildi.

Açıklamada, "Komite ekonominin genelinin yeterli güce sahip olduğu görüşünü korumaktadır" denildi.

Fed ayrıca, gelecekte yapılacak faiz artırımlarının zamanlama ve hızını açıklanacak ekonomik verilere bağlayan esnek bir ifade de eklemiş oldu.

Fed tahvil alımlarının bu ay sonlandırılmasının ardından borçlanma maliyetlerinin "uzunca bir süre" daha sıfıra yakın seviyede tutulacağı söylemini korusa da, kullanılan yeni ifadeler yeni bir rejime işaret etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir