Finans iş gücü maliyeti en yüksek sektör oldu

Geçtiğimiz yıl, aylık ortalama işgücü maliyeti 2 bin 680 lira olarak gerçekleşti. İş gücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör, finans ve sigorta faaliyetleri sektörü oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Aylık ortalama işgücü maliyeti, 2012 yılında 2 bin 680 lira olarak gerçekleşti. İşgücü maliyeti içinde en büyük payı yüzde 76,6 ile ücret ödemeleri oluşturdu. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Türkiye'de istihdam edilenlerin işverene toplam maliyetini ve bu maliyet unsurlarının toplam içindeki payını belirlemek amacıyla dört yılda bir gerçekleştirilen İşgücü Maliyeti Araştırması sonuçlarına göre, 2008 yılında bin 833 lira olan aylık ortalama işgücü maliyeti, 2012'de 2 bin 680 lira olarak gerçekleşti. 

Finans ve sigorta faaliyetleri sektörü, 6 bin 418 lira ile aylık ortalama işgücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör oldu. Bu sektörü, 6 bin 32 lira ile bilgi ve iletişim ve 5 bin 546 lira ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörleri izledi. Aylık ortalama en düşük işgücü maliyeti ise bin 716 lira ile idari ve destek hizmet faaliyetleri sektöründe görüldü. İşgücü maliyeti inşaat sektöründe bin 874 lira, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektöründe de bin 907 lira oldu. 

En büyük payı ücret ödemeleri oluşturdu  

Ücret ödemelerinin işgücü maliyeti içindeki payı yüzde 76,6 oldu. Ücret ödemelerini yüzde 15,7 ile sosyal güvenlik ödemeleri takip ederken, ücretli çalışanlara yapılan diğer ödemelerin payı yüzde 7,2, diğer işgücü maliyetlerinin payının ise yüzde 0,5 olduğu görüldü. 

Çalışılan süreler için yapılan ödemeler yüzde 82,5'lik oranla kazanç bileşenleri içinde en büyük paya sahip oldu. Çalışılmayan süreler için yapılan ödemelerin oranı yüzde 8,9 olarak gerçekleşirken, düzensiz ödemelerinin işgücü maliyetine etkisi yüzde 6,3 olarak hesaplandı. Ayni yardım ödemelerinin kazanç içindeki payı yüzde 2,1 olurken, tasarruf sandıklarına yapılan ödemelerin yüzde 0,2 paya sahip olduğu görüldü. 

Sosyal güvenlik ödemeleri 

Sosyal güvenlik ödemeleri içinde en büyük payı, yüzde 82,4'lük oranla zorunlu sosyal güvenlik ödemeleri oluşturdu. Gönüllü sosyal güvenlik ödemelerinin oranı yüzde 1,7, kıdem ve ihbar tazminatı ödemelerinin oranı yüzde 14,1, diğer sosyal güvenlik ödemelerinin oranı ise yüzde 1,8 olarak gerçekleşti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir