Fitch sonrası dolar nasıl açıldı?

Fitch kararının ardından TL'deki baskının daha da azalması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu ve görünümünü teyit etmesinin ardından, TL üzerindeki belirsizliklerden birinin daha ortadan kalkmasıyla kur da güne düşüşle başladı.

Cuma günü Fitch öncesi 2.5805/2.5822 seviyesinde işlem gören dolar/TL bu sabah TSİ 08:49'da güne 2.5725/2.5750 seviyesinde başladı.

Aynı saatte sepet bazında TL 2.6773/2.6803, euro/TL 2.7822/2.7856 seviyesinde işlem gördü.

Fitch ne yaptı?

Türkiye'ye yatırım yapılabilir kredi notu veren iki kredi derecelendirme kuruluşundan biri olan Fitch kredi notunu BBB-, not görünümünü "durağan" olarak teyit etti. 

Kuruluştan Cuma gecesi yapılan açıklamada, düşen petrol fiyatlarının enflasyon ve cari açıkta iyileşme sağladığı; Rusya, Ortadoğu ve Ukrayna'ya yapılan ihracatın sert şekilde düştüğü ve Haziran'daki seçim öncesi kamu maliyesinde herhangi bir bozulmaya ilişkin işaret görülmediği belirtildi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarının beklenenden daha geç başlayacağı ve daha yavaş hızda gerçekleşeceği sinyali vermesinin kurda yarattığı iyimserlik Cuma günü Fitch belirsizliği nedeniyle TL'ye daha sınırlı yansımıştı.

Belirsizlikler ortadan kalktı

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Geçen hafta için üç büyük belirsizlik vardı. Biri TCMB faiz kararı, biri Fed faiz kararı, bir diğeri de Fitch not güncellemesiydi. Her üç gelişme de piyasa açısından pozitif sonuçlandı" dedi.

Bankacılar bugün küresel piyasaların doların küresel piyasalardaki hareketlerinin ve ABD uzun vadeli faizlerinin seyrinin yakından izleneceğini de söylediler.

Faiz

Tahvil/bono piyasasında iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.52 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 8.49 oldu. 10 yıllık 24 Temmuz 2024 itfalı gösterge tahvilde ise Cuma günü spot kapanış yüzde 8.12 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 8.11 oldu.