Futbolda borç problemini 10 yıllık ‘VYŞ’ çözecek

TFF Başkan Vekili Hüsnü Güreli, Varlık Yapılandırma Şirketi kurulacağını, modeli 25 finansçının fikir desteği ile kendilerinin geliştirdiğini belirterek “Bu birlikten büyük güç doğacak. Bunu yapmak şart, yoksa herkese yazık olacak” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN

BORSA / FİNANS SERVİSİ - Türk futbolunun kanayan yarası borç sorununu önümüzdeki 1 yıl içinde kurulması planlanan ‘Varlık Yapılandırma Şirketi’ çözecek. Bundan bir süre önce açıklanan kulüplerin yayın ihaleleri dahil tüm ticari gelirlerinin toplanacağı ‘Süper Lig AŞ’ projesinin borç ayağını Varlık Yapılandırma Şirketi oluşturacak. 

İsteyen Süper Lig ve PTT 1. Lig takımı Varlık Yapılandırma Şirketi’ne gelecek ve ‘borçlarımı yapılandır’ diyecek. Sukuk-tahvil ve/veya uluslararası piyasalardan fon sağlayan Varlık Yapılandırma Şirketi kulübün borçlarını devralarak yapılandıracak. Kulüp daha ucuz maliyet ve daha uzun vadeli finansmanla borçlarını yapılandırırken o andan sonraki borçlanması da şartlara bağlanacak.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Hüsnü Güreli, Aktifbank tarafından düzenlenen spor seminerinde DÜNYA’nın sorularını yanıtlarken “Yeni kredibilite için beyaz sayfa açmak gerekiyor. Borç tasfiyesi için Varlık Yapılandırma Şirketi kuracağız. Varlık Yapılandırma Şirketi kulüplerin gelirlerini temlik altına alarak borçlarını ödeyecek” dedi.

Varlık Yapılandırma Şirketi’nin Süper Lig AŞ’nin bir iştiraki olacağını ve kulüplerin borçlarını yapılandıracak kaynağı sukuk ve/veya tahvil ihracı, Körfez’den ya da diğer uluslararası fonlardan sağlayacağı sermaye benzeri kredilerden sağlayacağı bir yapı düşündüklerini anlatan Güreli, “Yüzde 18 ile borçlanan kulüpler var. Uluslararası piyasalardan sağlanan kaynak ile maliyetler çok daha aşağıya düşecek. Üstelik kulüp belki 1 milyar liralık borç için 2 milyar liralık teminat göstermek zorunda kalıyor. Bu güçlü bir şirket olacağı için belki de borcu ne kadarsa o kadarlık teminat gösterecek. Maliyetleri düşürecek ve 10 yıllık vadeye yayacak. VYŞ’nin ömrü 10 yıl en fazla 12 yıl olacak. Yani VYŞ doğacak ve ölecek” dedi. Süper Lig AŞ ileride halka da açılabilecek Kulüplerin yayın ihaleleri dahil geniş kapsamdaki bütün ticari menfaatlerini, akçeli işlerini, ticari gelirlerini bir marka değerine sahip olacak Süper Lig AŞ’de toplayacaklarını hatırlatan Güreli, “18 Süper Lig takımının tüm gelirleri Süper Lig AŞ’de toplanacak. Bu zorunlu. Havuz kriterleri çerçevesinde, toplanan bu gelirler, kulüplere dağıtılacak” dedi. Güreli, şöyle devam etti: “Süper Lig AŞ’nin bir marka değeri olacak. Süper Lig AŞ’nin isim hakkını da satabiliriz.

Süper Lig AŞ’de halka açılabilir.

Dev gibi bir şirket olacak. Süper Lig AŞ’nin yüzde 51’i A Grubu hisse senetlerinde Kulüpler Birliği Vakfı’na ait olacak. Bunu kulüplere dağıtacak. Karın yüzde 98’i kulüplere dağıldıktan sonra yüzde 2’si düşen kulüplere ödenecek. Böyle bir denge mekanizma kurulacak. Kulüplerin her türlü akçeli işleri, gelir yaratabilen markalı işleri bu şirket çalışacak. Bu şirketin yönetimde Süper Lig kulüplerinden kimse olmayacak. Aynı İngiltere gibi... CEO ve CFO’lardan profesyonellerden oluşacak.”

VYŞ’nin kapısını PTT 1. Lig’deki takım da çalabilir

VYŞ’den yararlanmanın ise isteğe bağlı olduğunu ve PTT 1. Lig’den de isteyen kulüplerin dahil olabileceğine değinen Güreli “Örneğin bir kulüp ‘ben borçlarımı yönetebiliyorum. Buraya gelmek istemiyorum. Hayatımdan memnunum’ diyebilir. Kendisi bilir. Biz toptan bir borç yapılandırması düşünüyoruz. Biz sonuçta şunu demiş olacağız, ‘Kulübe diyeceğiz ki ne teminat verdin sen bankaya? Bu arsa, bu binayı verdim diyecek. Sen bunları bana ver. Ben senin yerine gideyim daha ucuza kredi bulayım senin borcunu ben ödeyim senin yayın hakkında borcunu 10 yıl için keseyim. Kimsenin eline para vermeyeceğiz, onu VYŞ halledecek. Bu sistem çalışırken havuzdaki kayıp kaçağı da önleyerek yapacağız” şeklinde konuştu.

Bugün denk hesap sorunu nedeniyle Barcelona’nın bile transfer yapamadığını vurgulayan Güreli, “VYŞ aracılığı ile borcunu yapılandıran kulüp ondan sonra ama tekrar eskisi gibi gelir-gider dengesi olmadan bir harcama ve transfer yapamayacak. Bunu da yeni kulüpler yasasında kurallara bağlayacağız. Ve TFF’deki mali kontrol kurulunu ve lisans kurulunu genişleterek içine getireceğiz. Belki yöneticilerin borçlanma yetkilerini vs sınırlayacağız” diye konuştu.

Kulüpleri bu borçla yönetmek sihirbazlık gibi

TFF Başkan Vekili Hüsnü Güreli’nin verdiği bilgiye göre Spor Toto Süper Lig’deki 18 kulübün borçlar toplamı 3 milyar 948 milyon lira, net borçları da 3 milyar 469 milyon lira seviyesinde. Spor Toto Süper Lig’deki 18 kulübün gelirinin 1 milyar 884 milyon lira, alacaklar toplamının 478 milyon TL olduğunu ifade eden Güreli, “Nasıl finanse ediyorlar anlamıyorum. Sihirbazlık gibi bir şey. Dükkanı açtığınız anda kafadan zarardasınız, brüt kar bile yok. Nasıl faaliyet yapıyor 18 kulüp? Yani zararla faaliyet yapılır mı?” diyerek futbol endüstrisinin artık yeni kredibilite için yeni bir beyaz sayfa açması gerektiğini vurguladı. Güreli, Süper Lig AŞ ve iştiraki olarak kurulacak VYŞ’nin yeni bir beyaz sayfa olacağına işaret ederek “Ama havuzun su kaçırması”na da izin verilmeyeceğini vurguladı.

Projeyi 25 finansçı çalıştı yönetimi profesyonellerde

Hüsnü Güreli, Varlık Yapılandırma Şirketi fikrinin spor ekonomisini kendisine uzmanlık edinmiş aralarında akademisyenlerinde olduğu 25 finansçıyla bir araya gelerek yaptıkları çalışma sonucunda çıktığını söyledi. Çalışmanın içinde dikkatimizi çeken isimler Deniz Gökçe, Tuğrul Akşar, Mete Ekiz, Hilmi Güvenal oldu.

Aktifbank’tan 1.5 yılda 1 milyar TL kaynak

Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer de son 1.5 yılda 1 milyar TL kaynak aktardıklarını ifade ederek “Büyük bir endüstri haline gelen spor dünyasında finansman konusu hayati önem kazandı. Aktif Bank olarak, spor finansmanı konusuna özellikle odaklanıyoruz. Kulüplerinin ihtiyaçlarına yönelik yeni çözüm önerileri geliştiriyoruz. Saygın uzmanların katılımıyla düzenlediğimiz bu seminer, Türk sporuna finansman konusunda önemli katkılar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.