Garanti Anadolu Sohbetleri’nin 88’inci durağı Iğdır oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN - Ela KARASU 

IĞDIR - Garanti Bankası’nın Dünya Gazetesi ile illerin sanayi ve ticaret odalarının işbirliği ile düzenlediği Garanti Anadolu Sohbetleri’nin 88’inci durağı Iğdır oldu. Bugüne kadar 11 yılda 63 ilde 87 toplantı yapılırken yaklaşık 400 konuşmacı ile 30 bin KOBİ’ye seslenen Garanti Anadolu Sohbetleri’nin Iğdır durağında tarım, hayvancılık ve sınır ticareti ana konular olarak öne çıkarken bölgenin turizm potansiyeli de farklı bir bakış açısı ile ele alındı.  Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat’ın moderatörlüğünü yaptığı toplantının konuşmacıları Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, 100. Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Matlı Yem Sanayi Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Duran Bolat ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat oldu. Toplantıda ayrıca Aralık Kaymakamı Tolga Ersöz de ilçeye yönelik projelerini anlattı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere Türkiye’nin 3 ülkeyle sınırı olan tek ili Iğdır ile ilgili tespitlerini de aktardı. Karadere, “Türkiye’de tek örnek olarak Ermenistan, Azerbaycan ve İran ile sınır komşusu olan Iğdır’ın bu avantajdan yararlanabileceğine dair önemli ipuçlarını görmek mümkün” dedi. Iğdır’ın tarım potansiyeline ilişkin de “Iğdır’da kullanılmayan tarımsal alanların yüzde 25’e ulaştığı, toprakların çoraklaşma ve tuzlanmadan olumsuz etkilendiği belirtiliyor. Oysa Iğdır Ovası ve çevresi kendine özgü iklim özellikleriyle bir mikro klima alanında yer alıyor. Bu da Doğu Anadolu’daki sert kara ikliminin etkisi altındaki illerin aksine, oldukça verimli topraklara sahip olmanızı sağlıyor. Tarımda kullanılmamış önemli bir potansiyelin varlığını düşündüğümüzde, modern tarıma yönelik entegre projelerin hayata geçirilmesinin, Iğdır için en öncelikli konular arasında yer aldığını söylemek sanırım yanlış olmaz” düşüncesini aktardı. Karadere, bölgede hayvancılığın gelişmesi için kooperatifçilik modellerinin teşvik edilmesinin önemine de değinirken turizm konusunda da “Dünyadaki turizm trendleri kitlesel turizmden bölgesel turizme, deniz-kum-güneş konseptinden tarih-doğa-hobi-kültür gibi tematik konulara dönüyor. Iğdır, Ağrı ve Van gibi illerle birlikte neden böylesi bir bölgesel turizm canlandırma projesinin içinde yer almasın” dedi. 

Iğdır’da krediler 58 milyon TL’ye ulaştı

Karadere’nin verdiği bilgiye göre bankanın Iğdır’a kredi desteği 58 milyon TL’ye  ulaşmış durumda. Garanti’nin Iğdır’ da topladığı mevduat ise verdiği kredinin altında, 33 milyon TL düzeyinde. 6 bin 915 Garanti Bankası kartının kullanıldığı Iğdır’da 407 üye işyeri var. Garanti Bankası’nın toplam aktifleri 177 milyar TL düzeyinde bulunurken, banka bu büyüklükle Türkiye’nin ikinci en büyük özel bankası konumunda.

Bu konularda ilginizi çekebilir