Goldman Sachs: TCMB'nin tepki fonksiyonunda değişim gerekli

Goldman Sachs, yurt içi finansal şartların daha da sıkılaşması beklentisine paralel olarak GSYH büyüme tahminlerini piyasa beklentilerinin altında tutmaya devam ettiklerini, 2017'de yüzde 1,8 ve 2018'de yüzde 2,9 büyüme yaşanacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TCMB'nin marjinal fonlama oranını yüzde 11,75'e yükselttiğini ve ortalama fonlama maliyetinin yüzde 11,30'a geldiğini belirten Goldman Sachs, TCMB'nin bu adımlarla ocak ayında yaptıkları değerlendirmede piyasalarda istikrarın sağlmanması için gerekli gördükleri parasal sıkılaştırmaya paralel bir seviyeye geldiğine işaret etti. 

Bununla birlikte politika faizlerinin bankacılık sektörü faizlerine aktarımında gelinen seviyenin, aktarım güçlenene kadar TCMB'nin faizleri daha da artırması gerekeceği yönündeki görüşmerini desteklediğini ifade eden Goldman Sachs, politika aktarımına ilişkin belirsizliğin
TCMB tarafından kullanılan likidite sıkılaştırmalar ve çoklu faizlerle bir araya gelmesinin Türkiye'de politika faizlerini tahmin etmeyi zorlaştırdığını vurguladı.

Politika faizlerinin bankacılık serktörü faizlerine aktarımının er ya da geç güçleneceğine inandıklarını belirten Goldman Sacns, bu güçlenmenin eninde sonunda ek sıkılaştırma ihtiyacını sınırlayacağını ifade etti. TL kredilerinin mevduata oranının hali hazırda tüm
zamanların en yüksek seviyesinde olduğunu ve bunun TL fonlamadaki gerilimi gösterdiğini anlatan Goldman Sachs, aktarım güçlenene kadar politika faizleri için riskin yukarı yönlü olacağını savundu.

Döviz ve TL mevduat faizleri arasındaki farkın ABD-Türkiye enflasyon farkını telafi ettiğini belirten Goldman Sachs, "Bu durumun TL üzerinde baskı yaratmaya devam etmesini bekliyoruz ve ABD Doları/Türk Lirası için 12 aylık tahmini 4,0 olarak devam ettiriyoruz" ifadelerini  kullandı.

Goldman Sachs, yurt içi finansal şartların daha da sıkılaşması beklentisine paralel olarak GSYH büyüme tahminlerini piyasa beklentilerinin altında tutmaya devam ettiklerini, 2017'de yüzde 1,8
ve 2018'de yüzde 2,9 büyüme yaşanacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir