Goldman Sachs faiz tahminini üçüncü kez değiştirdi

Goldman Sachs , Fed'in eylülde faiz artırma tahminini bir ay içinde üçüncü kez değiştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, ABD Merkez Bankasının (Fed) eylül ayında faiz artırma olasılığı tahminini bir ay içinde üçüncü kez değiştirerek aşağı yönlü revize ettiğini duyurdu.

Goldman Sachs'den yapılan açıklamada, Fed'in 20-21 Eylül tarihlerinde yapacağı toplantısının ardından faiz artırma olasılığı tahmininin revize edilerek yüzde 40'dan yüzde 25'e indirildiği bildirildi.

Aşağı yönlü revizyonla ilgili açıklamada, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard'ın dün yaptığı değerlendirmeler dahil, Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üylerinin son haftalardaki konuşmalarında, eylül ayında faiz artırımıyla ilgili açık bir sinyal bulunmamasına dikkat çekildi.

Goldman Sachs açıklamasında, "Faiz artırımıyla ilgili sinyal eksikliği önemli, çünkü faiz artırımı kararı alınacak olsaydı, komite piyasalara yön göstermek için çaba sarfederdi" ifadeleri kullanıldı.

Fed'in aralık ayı toplantısında faiz artırma tahmininin de yüzde 40'dan yüzde 30'a indirildiğinin kaydedildiği açıklamada, böylece, bu sene Fed'in en az bir kere faiz artırma öngörüsünün de yüzde 65'e gerilediği bilgisine yer verildi.

Artırma olasılığını yükselttiğini duyurmuştu

Goldman Sachs, bu ayın başında, Fed Başkanı Janet Yellen'in 26 Ağustos'da ABD'nin Wyoming eyaletindeki Jackson Hole kasabasında yaptığı konuşmadaki "güçlü dilin" zamanlamasının, aralık yerine eylül ayında faiz artışı olasılığını güçlendirdiği ifade etmiş ve faiz artırım olasılığı öngörüsünü yüzde 40'dan yüzde 55'e yükselttiğini duyurmuştu.

Ancak, geçen hafta, ABD'de ISM İmalat Dışı Endeksi'nin son 6,5 yılın en düşük seviyesine gerileyerek ABD ekonomisindeki kırılganlığa işaret etmesinin ardından, Goldman Sachs, Fed'in eylülde faiz artırım olasılığı tahminini yüzde 55'ten yüzde 40'a indirdiğini açıklamıştı.

Yatırım bankası, temmuzda yaptığı açıklamada, Fed'in eylül toplantısında faiz artırma ihtimalininin yüzde 25 olarak tahmin edildiğini duyurmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir