Gösterge faiz üç ay sonra tek haneyi gördü

Gösterge faiz ölçülü faiz indirimi beklentisi ve gelişen ülkelere girişlerle yüzde 10 seviyesinin altına indi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gösterge tahvilin bileşik faizi TCMB'nin önümüzdeki dönemde ölçülü faiz indirimine gidebileceği beklentisi ve gelişmekte olan piyasalara hızlanan girişlerin etkisiyle yüzde 10 seviyesinin altını gördü.

Gösterge olan 24 Şubat 2016 itfalı tahvilin bileşik faizi 15 Ocak'tan bu yana en düşük olan yüzde 9.98 seviyesine kadar geriledi.

Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "Genel olarak gelişmekte olan piyasalarda olumlu bir hava var ve bu ortam belirsizliklerin de azalması ardından TL cinsi varlıklara oldukça yarıyor. Son üç haftalık süreçte gördüğümüz yabancı girişi halen devam ediyor. Öte yandan yabancı raporlarda temkinli de olsa 'al' önerisi görüyoruz. Önümüzdeki dönemde kısa vadeli tahvillerde yüzde 8.5-9, uzun vadeli tahvillerde ise yüzde 9-10 bandında hareket beklenebilir. Tabii bunda TCMB'nin faiz indirimi etkili olacaktır" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, zamanlaması Para Politikası Kurulu tarafından belirlenmek üzere faiz indirimi yapabileceklerini ancak büyük montanlı indirim beklenmemesi gerektiğini söyledi.

Uluslararası yatırım bankası JP Morgan, 2013 yılındaki düşük performansının ardından Türk tahvillerinin çekici göründüğünü belirtirken, seçimler sonrasında siyasi risklerin azalmasını gerekçe göstererek, Türkiye piyasaları için "ağırlığını artır" (overweight) tavsiyesini devam ettirdi.