Gözler Fed tutanaklarında

Dolar 2,0980 liradan, euro 2,8960 liradan güne başladı. Piyasalar bu akşam açıklanacak olan Fed toplantı tutanaklarını izleyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Faiz indirim beklentisi ve gelişmekte olan piyasalara artan girişlerle dün gösterge faiz yüzde 10'un, dolar/TL ise yılın en düşük seviyesi olan 2.09'un altına gerilerken, veri gündeminin zayıf olduğu bugün risk iştahının seyri izlenecek. Dün en son 26 Aralık'ta gördüğü 2.0882'yi test eden Dolar/TL bugün bankalararası işlemlerde 2.10'un üzerinde.

Piyasalar bu akşam açıklanacak olan Fed toplantı tutanaklarını bekliyor. Para politikasının sıkılaştırılacağına dair belirgin ifadeler kullanılmadığı takdirde açıklamaların etkisinin sınırlı kalabileceği de belirtiliyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Tüm gelişmekte olan piyasalarla birlikte TL varlıklara da para girişi var. Bizde seçim öncesi başlayan hareketin devam ettiğini görüyoruz. Ayrıca hem bireysel hem kurumsal yerli yatırımcı bir miktar döviz alıyor, 2.10 seviyesinin altından dönüşü de bu talebe bağlayabiliriz. Bu seviyelerden alan yerli yatırımcı piyasadan çekilir ve yabancı girişleri devam ederse dolar/TL'de yine 2.09'lara hareket olabilir. Akşam Fed tutanakları açıklanacak. Tutanaklar gelişmekte olan piyasalara ışık tutacağı için öncesinde çok agresif pozisyon alınmayabilir" dedi.

Tahvil-bono piyasasında da TCMB'nin ileride ölçülü faiz indirimine gidebileceği beklentisinin yanı sıra gelişmekte olan piyasalara hızlanan girişler ve bazı yabancı raporların TL varlıklarda alım önerisi vermesi sonrası sert düşüşler yaşanıyor.

Dün 14 Ocak'tan bu yana en düşük olan yüzde 9.91 seviyesine kadar gerileyen 24 Şubat 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi spot kapanışta son işlemde yüzde 9.91, valörlüde yüzde 9.96 seviyesindeydi.

Öte yandan 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık yeni gösterge tahvil ise dün spot kapanışta son işlemde yüzde 10.12, valörlüde yüzde 10.13 seviyesindeydi.

Bu konularda ilginizi çekebilir