Halkbank, Fitch'ten vazgeçebilir

Halbank, KAP'a yaptığı açıklamada farklı derecelendirme kurumlarını kullanmayı değerlendirdiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sermaye yeterlilik rasyosu (SYR) hesaplamalarında Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'nun (BDDK) kabul ettiği 3 farklı derecelendirme kuruluşu (Fitch, Moody's, JCR Eurasia) ile çalışan Halkbank bunda değişikliğe gidebileceği açıklamasında bulundu. 

Halkbank'tan KAP'a yapılan açıklamada, "Bankamız, BDDK tarafından kabul edilen diğer Derecelendirme Kuruluşlarının notlarının sermaye yeterlilik rasyosu hesaplamalarında kullanılması hususunu değerlendirmektedir. Bu nedenle ülke notu olası değişikliklerinin Bankamız sermaye yeterlilik rasyosuna olumsuz bir etkisi beklenmemektedir." denildi.

Türkiye'yi yatırım yapılabilir notla değerlendiren tek kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in bugün not hakkında değerlendirme yayınlaması bekleniyor.

BDDK'nın hamlesi ihtimali kuvvetlendiriyor

BDDK, 12 Ocak'ta yayımlanan kararıyla, bankaların sermaye yeterliliğinin ölçülmesi için kullanılabilecek derecelendirme kuruluşları arasına Islamic International Rating Agency'nin (IIRA) eklenmesine izin verdi.

BDDK'nın kararındaki tabloya göre söz konusu kredi derecelendirme kuruluşları arasında Fitch, Moody's, S&P, JCR, DBRS ve IIRA yer alıyor.