Hazine, yılın en düşük faizinden borçlandı

Hazine gösterge tahvilin yeniden ihracında net 4.2 milyar liralık kağıt sattı. İhalede ortalama bileşik faiz %8 ile beklenti altında oluştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hazine gösterge tahvilin yeniden ihracında yüzde 8 bileşik faiz ile bu yıl düzenlediği gösterge tahvil ihaleleri arasında en düşük seviyeden borçlanarak tek ihale ile Temmuz ayı borçlanma programını tamamladı.

Hazine yılın en düşük faizinden borçlanması ile birlikte hedeflediği 2.4 milyar TL'nin de oldukça üzerinde 4.22 milyar TL'lik borçlanma gerçekleştirdi.  Hazine'nin 5 Mart 2014 itfalı gösterge tahvilin yeniden ihracında ROT dahil piyasaya satış beklentilerin üzerinde 2.96 milyar TL olarak gerçekleşirken faiz yüzde 8.04 olan beklentilerin hafif altında kaldı. 

Temmuz programını bugün tamamlayan Hazine, hem piyasadan hem de kamu dahil olmak üzere toplamda öngörüsünün üzerinde borçlanırken, bunda hem Hazine'nin düşük faiz seviyesinden yararlanma isteğinin hem de gösterge kağıttaki arz sıkıntısı nedeniyle gelen yüksek talebin etkili olduğu belirtiliyor. Hazine bugün ihale öncesinde ROT'ta PY bankalara 760.2 milyon TL satış gerçekleştirirken, ihalede piyasaya net satış 2,199.8 milyon TL oldu.

İş Yatırım Sabit Getirili Menkul Değerler Stratejisti Uğur Küçük, "Hazine'nin hedefinin üzerinde ve bu yıl içinde yapılan gösterge tahvil ihaleleri arasında en düşük seviyede borçlanmış olmasını başarılı buluyoruz. Haziran ayındaki gösterge tahvil ihalesinde ortalama faiz oranı yüzde 9.1 bileşik seviyesinde gerçekleşmişti" dedi ve şöyle devam etti:

"Hazine'nin Haziran ayında nakit dengesi 7.2 milyar TL, faiz dışı denge ise 5.7 milyar TL açık verdi. Temmuz ayındaki nakit dengesini güçlendirmek için Hazine'nin Eylül 2011'den bu yana en düşük seviyelerde olan faizleri de dikkate alarak hedefinin üzerinde borçlanması bekliyorduk. Hazine'nin faiz piyasasındaki pozitif durumu nakit rezervlerini güçlendirmek için değerlendirmesi memnuniyet verici."

Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "Hazine ROT ve kamu dahil 4.22 milyar TL'lik tahvil sattı, talep de beklentimizin üzerinde. Zaten son dönemde dünyadaki bütün kağıtlar gibi Türk kağıtları da değer kazanıyordu. Türkiye'de makro veriler de pozitif, enflasyon düşüyor, cari açık azalıyor. Gösterge kağıt zaten ralli yaptı ancak arz fazla olmadığı için piyasa sıkışıktı. Portföylerinde gösterge tahvil kalmayanlar ya da kısa pozisyonda kalanlar yoğun talep gösterdi" dedi.

Temmuz-Eylül iç borçlanma stratejisine göre Ağustos ayında beş ihale gerçekleştirecek olan Hazine, toplam 17.7 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 12.8 milyar TL'si piyasadan toplam 15 milyar TL'lik iç borçlanma hedefliyor. Hazine Eylül ayında ise toplam 7.4 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 5.8 milyar TL'si piyasadan toplam 6.5 milyar TL iç borçlanma programlıyor.

Faiz yeniden yüzde 8'in altında

Hazine'nin 5 Mart 2014 itfalı tahvilin yeniden ihracında gelen yüksek talep ve bileşik faizin yüzde 8 olarak gerçekleşmesinin ardından tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 7,94'e geriledi. Güne yüzde 8,05 seviyesinden başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi  ihale sonuçlanana kadar yüzde 8,02 seviyelerinde yatay seyrediyordu.

Bu konularda ilginizi çekebilir