İngilizlerin Brexit konusunda güveni sarsıldı

İngilizlerin Brexit müzakerelerinde hükümete güveni, May'in seçim yenilgisiyle zayıfladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere'de yapılan bir ankete göre, Başbakan Theresa May'in haziran ayında aldığı başarısız seçim sonuçları, halkın Brexit müzakerelerine yaklaşımı konusunda hükümete güvenini sarstı.

ORB anket şirketinin açıkladığı sonuçlara göre, seçmenin üçte ikisi hükümetin Brexit müzakerelerine yaklaşımı konusunda artık olumsuz görüş sahibi.

İngiltere'nin önünde, Avrupa Birliği'nden ayrılmanın koşullarını ve gelecekteki ilişkilerin biçimini belirlemek için iki yıldan daha az zaman var.

May ise, haziranda gittiği erken seçimde parlamentodaki çoğunluğunu kaybettikten sonra siyaseten zor durumda.

Yüzde 61'i hükümetin tavrını beğenmiyor

ORB International, 2-3 Ağustos tarihlerinde yaptığı ankete göre İngiliz seçmenin yüzde 61'inin hükümetin Brexit müzakerelerindeki tavrını beğenmediğini açıkladı. Bu oran haziranda yüzde 46, temmuzda yüzde 56 idi.

Sonuçlara göre seçmenlerin çoğu, 8 Haziran seçimini kaybetmeden önce May'in Brexit konusundaki tavrını beğeniyordu.

ORB yöneticisi Johnny Heald, "Başbakanın olumlu bir anlaşma yapacağına olan güven hâlâ kırılgan" dedi.

Birleşik Krallık genelinde 2 bin kişiyle yapılan anketin hata marjı yüzde 2.2 civarında.

Fatura ne kadar olacak?

Öte yandan Başbakan Theresa May’in sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, İngiltere hükümetinin Avrupa Birliği'nden çıkmak için 40 milyar euro ödemeye istekli olduğuna yönelik basında çıkan haberleri doğrulayamadığını belirtti. "Çıkış faturası" olarak değerlendirilen bedel, Brexit müzakere gündemindeki ilk ve en tartışmalı konulardan biri. İngiltere, henüz ödemeye hazır olduğu rakamı belirtmezken, Avrupa Birliği 60 milyar euro önerdi.