İslami bankacılık 3 kat büyüyecek

Ernst & Young’ın son analizlerine göre, 2023 yılında Türkiye’nin İslami bankacılığı, 31 milyar dolardan 100 milyar dolar seviyelerine ulaşacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL – Uluslararası denetim ve danışmanlık firması Ernst & Young'ın analizlerine göre, Türkiye’nin İslami bankacılıkta aktif büyüklüğü 31 milyar dolardan, 2023 yılında 100 milyar dolar seviyelerine ulaşacak. 
 
Ernst & Young’ın analizlerine göre, dünyada hızla gelişen faizsiz bankacılık sisteminde aktifler, son dört yılda ortalama yüzde 19'luk büyüme ile 2011'de 1.3 trilyon dolara ulaşırken, 2014'de 2 trilyon dolara çıkması bekleniyor. Türkiye’nin ise İslami bankacılık’tan aldığı pay, 2011 yılında yüzde 5 ile 31 milyar dolar seviyesine ulaştı. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer almayı hedefleyen Türkiye’nin, 2023 yılında İslami bankacılık sektöründe aktif büyüklüğünün üçe katlanarak 100 milyar doların üzerine çıkması öngörülüyor. 
Erns & Young’a göre, katılım bankacılığında en büyük pazarlardan biri olarak görülen Türkiye’de sukuk pazarına, inşaat, altyapı, yol, finansal ürünler, enerji gibi alanlarda Körfez ve Asya ülkelerindeki yatırımcıların ilgisi artış göstedi. Buna karşın, sunulan ürünlerin yetersiz olması nedeni ile Türkiye’nin Asya ve Körfez ülkelerinden gelen yatırım talebini karşılayamadığı ifade ediliyor. 
 
Sukuka talep var arz yok
 
Ernst & Young Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Selim Elhadef, Türkiye’nin Müslüman ülkeler arasında istikrarlı ve gelecek vaat eden bir ekonomik izlenim sergilediğini ve yatımcıların da istikrarlı pazarlara yatırım yapmayı tercih ettiğini belirtti. Körfez ülkelerinde, Türkiye’ye yatırım yapmaya yakın birçok büyük yatırımcı olduğuna dikkat çeken Elhadef, şunları söyledi: 
"Türkiye'de 20 milyar dolarlık altyapı yatırımı planlanıyor. Bunun yüzde 20-25'inin sukuk gibi İslami finansal enstrümanlarla finanse edilmesi halinde ise 4-5 milyar dolarlık sukuk ihracı gerçekleşebilir. 2023 vizyonuna baktığınızda islami bankacılığın toplam bankacılık sektöründeki payınınyüzde 15'lere gelmesi hedefleniyor. Türkiye’de sukuk talebi arzın çok üstünde, yani Sukuk ürünlerine büyük bir talep var ama yeterli arz yok. Yeni ürünler sunulursa pazarın çok daha fazla büyümesi mümkün."