'İstihdam raporu, faiz kararı için belirleyici olacak'

ADP Araştırma Enstitüsü Başkanı Yıldırmaz,"10 Mart’ta yayınlanacak istihdam raporu Fed’in faiz kararı için belirleyici olacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADP Araştırma Enstitüsü Başkanı Ahu Yıldırmaz, ABD Merkez Bankasının (Fed) beklenmeyen olumsuz bir gelişme yaşanmazsa mart toplantısında muhtemelen faiz artıracağını belirterek, “10 Mart Cuma günü yayınlanacak istihdam raporu Fed’in faiz kararı için belirleyici olacak” dedi.

Merkezi New Jersey'de bulunan ADP Araştırma Enstitüsü'nün Başkanı Ahu Yıldırmaz, Amerikan ekonomisine ve para politikasına ilişkin soruları yanıtladı.

Ülke ekonomisinin son dönemde çok iyi bir performans gösterdiğini vurgulayan Yıldırmaz, “ABD’de ekonomik büyüme sekiz yıldır sürüyor. İstihdamdaki en uzun artış dönemini yaşıyoruz. Aynı zamanda, kısa vadeli ekonomik beklentiler şu anda çok iyi durumda. Tüketici güveni son 10-15 yılın en yüksek seviyelerinde seyrediyor” değerlendirmesini yaptı.

Yıldırmaz, güvenin yükselmesinde ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi ve altyapı yatırımlarına yönelik beklentilerin etkili olduğunu dile getirdi. ABD borsalarının da son aylarda iyimser beklentilerle rekor seviyelere yükseldiğini anlatan Yıldırmaz, “Dow Jones ve S&P 500 endekslerindeki yükseliş, yatırımcıların Trump’ın vergi indirimleri ve altyapı yatırımlarının Kongre’den geçeceğine inandığını gösteriyor” görüşünü paylaştı.

“Manşet var, detay yok”

Yıldırmaz, diğer taraftan, Trump’ın zaferinin kısa vadeli iyimserliğin yanı sıra uzun vadeli belirsizliği de artırdığına işaret ederken, “Trump’ın neyi, ne ölçüde, ne zaman yapacağı bilinmediği için oluşan belirsizlik var. Genel olarak ekonomi alanında manşet açıklamalar var ama detay yok” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Trump’ın göçmenlik ve ticaret politikalarının ekonomi için aşağı yönlü risk oluşturduğuna dikkati çeken Yıldırmaz, özellikle göçmenlerin sınırlanmasının iş gücünü ve tüketici harcamalarını azaltabileceğini belirtti.

“Yellen 'Faizi martta artıracağız' dedi”

Ahu Yıldırmaz, belirsizliklere rağmen ekonominin Fed’in sıkılaştırma sürecinin başlangıcında açıkladığı tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon kriterlerinin sağladığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fed’in kademeli sıkılaştırmaya devam etmek için belirlediği iki hedefin şu anda yakalandığını görüyoruz. Bunlardan birincisi her yaş, sektör ve nitelik grubunu kapsayan sağlıklı istihdam artışıydı. İkincisi de enflasyonun özellikle ücretlerin artmasıyla yüzde 2’ye yükselmesiydi”

Fed Başkanı Janet Yellen’in Cuma günü yaptığı konuşmaya da değinen Yıldırmaz, “Yellen özetle 'Ekonomi artık verdiğimiz senaryoya uyuyor. Bu yüzden ters bir gelişme yaşanmazsa faizi büyük ihtimal mart toplantısında artıracağız' dedi.” yorumunda bulundu.

“İstihdam raporu çok önemli”

Yıldırmaz, 14-15 Mart’a kadar en kritik gelişmenin şubat ayına ilişkin istihdam raporu olacağını ifade ederken, “10 Mart’ta yayınlanacak istihdam raporu Fed’in faiz kararı için belirleyici olacak. Eğer istihdam rakamlarında büyük bir sürpriz olmazsa Fed yetkilileri büyük ihtimal faiz artıracak; eğer beklenmeyen bir düşüş yaşanırsa o zaman görüşlerini revize edeceklerini zannediyorum.” öngörüsünü paylaştı.

Piyasaların olası faiz artışına ciddi bir tepki vermesini beklemediğini aktaran Yıldırmaz, bankanın sıkılaştırma kriterlerini çok önceden açıkladığı için faiz artışına kimsenin şaşırmayacağını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir