İtalya'dan sonra yeni bütçe krizi Fransa'dan gelebilir
Uzmanlar, Macron'un ekonomik tavizlerinin Fransa'nın bütçe açığını artıracağını; AB'nin İtalya'dan sonra şimdi de Fransa ile uğraşmak durumunda kalabileceğini söyledi.
Fransa'da sarı yeleklilerin protestoları Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u, bireylerin harcanabilir gelirlerini desteklemeye yönelik çeşitli tedbirler açıklamaya zorladı.
Bütçeye ek maliyetler getirecek bu önlemler, protestocuları tatmin etmediği gibi Brüksel'in dikkatini olumsuz anlamda çekebilecek nitelikte.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan GCM Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Macron'un önlemlerinin bütçeye maliyetinin 11 milyar euroyu geçmesinin tahmin edildiğini söyledi.
Macron'un planlarının, Avrupa Komisyonu'nun bütçe kurallarının aşılmasına neden olabileceğini söyleyen Erkan, "Hükümetin bu ek maliyeti telafi etmek için kaynağı yoksa, bu bütçe açığının artması anlamına geliyor ki, 2018'deki bütçe açığı GSYH oranı yüzde 2,6 olduğu düşünülecek olursa Maastricht kriterleri çok rahat bir şekilde aşılabilir" diye konuştu.
Bütçeye gelen en büyük maliyetin akaryakıt zammının geri çekilmesi olduğunu anlatan Erkan, "Fazla mesai ücretlerinden vergi alınmaması, emeklilere sosyal katkı oranı artışı, asgari ücrette aylık 100 euro artış… Bunlar önemli tavizler… Hane halkları açısından olumlu, fazla mesai ücretlerinin yüksek olması ve fazla mesai için vergi muafiyetleri düşük gelirli hane halkının harcanabilir gelir artışına yardımcı olacaktır. Ancak AB tarafında daha farklı yansımalar bulması olası" yorumunu yaptı.
"Şu anda asi bir İtalyan hükümeti ile uğraşan AB karşısında, Fransa'nın önlemlerinden sonra İtalya'nın sesi daha gür çıkabilir" diyen Erkan, "İtalya sorun çıkarmaya devam ettiği gibi, Avrupa bir de Fransa ile uğraşmak durumunda kalabilir" dedi.