JP Morgan: Kısa vadede siyasi belirsizlik azalabilir

Referandumun ilk etapta sadece 3 maddesinin hayata geçeceğini ifade eden JP Morgan, bu nedenle kısa vadede siyasi belirsizliğin azalmasını bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Pazar günü yapılan Türkiye'de Anayasa referandumuna ilişkin bir rapor hazırlayan JP Morgan, anayasa paketinin öncelikle üç maddesinin hemen yürülüğe gireceğini ve paketin acil pratik etkisinin sınırlı olacağını belirtti. Referandumun sonuçlarının piyasa perspektifinden hala çok önemli olduğunu belirten JP Morgan, en azından kısa vadede siyasi belirsizliğin düşebileceğini vurguladı.

Çok sayıda yabacı yatırımcı için erken seçim ve sonrasında siyasi belirsizliğin ana endişe kaynağı olduğunu belirten JP Morgan, az bir farkla 'evet' çıkmasının bu riski önemli ölçüde düşürdüğünü belirtti.

İki önemli faktörün yatıştırılması gerektiğini belirten JP Morgan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun referandum sonucuna saygı gösterdiğini ancak YSK'nın son anda yaptığı değişikliğin şaibe yarattığını vurgulamasının kısa süre gerginlik yaratacağını ancak bunun seçim sonuçlarını büyük ihtimalle değiştirmeyeceğini belirtti.

İkincisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zafer konuşmasında idam cezasının getirilmesinden söz etmesinin özellikle AB ile ilişkilerin gerginleşmesi açısından potansiyel risk olduğuna vurgu yaptı.

Büyüme dinamiklerine yardımcı olabilir

JP Morgan, seçim sonuçlarının makroekonomik açıdan bakıldığında siyasetçilere yapısal reformlara odaklanma olanağı sağlayabileceğini belirtti. Ancak JP Morgan bu aşamada bir sinyal görmediklerini ifade etti. JP Morgan eğer siyasi belirsizlik düşerse bunun önümüzdeki aylarda büyüme dinamiklerine yardımcı olacağını bildirdi.

JP Morgan "Erken seçim olmazsa, Merkez Bankası'na siyasi baskı düşebilir, ve banka sıkı likidite sözünü yerine getirebilir. Biz haziran sonuna kadar sıkı likidite duruşunda değişiklik olmayacağını öngörüyoruz" dedi.