'Kasımda faiz artırma ihtimali yüksek'

Fed'in Cleveland bölgesi Başkanı Loretta Mester, ABD'de verilerin beklenildiği gibi sonuçlanması durumunda faiz artırma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

New York Fed Başkanı William Dudley, Fed'in sıfıra yakın faiz oranlarını artırırken dikkatli olması gerektiğini belirtti.

New York'ta düzenlenen Yıllık Merkez Bankası Semineri'nde konuşan Dudley, para politikasına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Faizlerin uzun süredir sıfıra yakın seyretmesinin para politikalarının etkenliğini tehdit ettiğini kaydeden Dudley, "Parasal politikalarda risk yönetimi yaklaşımı, sıfıra yakın seyreden faiz oranlarının verimliliğinden endişe duyanların, parasal desteği kaldırma sürecinde daha temkinli davranmalarını gerektiriyor." diye konuştu.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise Bloomberg'e verdiği mülakatta, Fed'in tam istihdam ve enflasyon hedeflerinde ilerleme kaydettiğini vurgulayarak, faizlerin kademeli artırılması gerektiğini savundu.

Ülkede 8 Kasım'da düzenlenecek başkanlık seçimlerinin para politikasını etkilemeyeceğine işaret eden Mester, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 1 ve 2 Kasım'da yapacağı toplantının "canlı" olacağını dile getirdi.

Mester, "FOMC'nin gelecek toplantılarında eylülde olduğu gibi faiz artışından yana oy kullanıp kullanmayacağı" sorusunu ise "Gelen veriler beklentilerimizle uyumluysa, kasımda faiz artırma ihtimalinin güçlü olacağına inanıyorum." şeklinde yanıtladı.

Dudley ve Mester, bu yıl FOMC'de oy hakkına sahip 10 üye arasında bulunuyor. Fed'in para politikalarını belirleyen FOMC'nin bu yılki son iki toplantısı 1 ve 2 Kasım ile 13 ve 14 Aralık'ta düzenlenecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir