Krizde bankaları batmayan iki ülke: Türkiye ve Kanada

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Kanada İş Konseyi Başkanı Yılmaz Argüden, 2008 krizinden bu yana, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri içerisinde bankaları batmayan iki ülkenin Kanada ve Türkiye olduğunu belirterek, "Bu bir yerde kamu sektörünün ve bankacılık düzenlemesinin ne kadar ciddiye alındığının da güzel bir göstergesi" dedi. 

Argüden, Türkiye ve Kanada'nın birbirlerinin 1930'lardaki ihracatçısı konumunda bulunduğunu ve ticarette ilerleme fırsatının daha fazla olduğunu söyledi. 

Argüden, ticaret hacmindeki zayıflığın en önemli nedenlerinden birinin mesafe olduğunu aktararak, "En önemli konu mesafe, taşımayı daha pahalı hale getiriyor. Bu bir tanesi ama aynı zamanda bakış açısındaki mesafenin de bir farklılık olduğu kanısındayım. Kanada, yanı başında ABD gibi ciddi bir pazar olduğu için, özellikle ihracatta odağını tamamen ABD'ye çevirmiş bir ülke. İthalatının yüzde 85'inden fazlasını ABD'ye yapıyor, tamamen oraya entegre olmuş bir yapısı var" ifadelerini kullandı. 

Kanada'nın büyük bir pazar olduğunu ve Türkiye'ye ihracatının olması gereken seviyenin oldukça altında kaldığını vurgulayan Argüden, "Türkiye dünyanın 17. büyük ekonomisi ama Kanada'yla 2 milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz var" diye konuştu. 

Argüden, Kanada ve Türkiye'nin benzer birçok yönü olduğunu belirterek, şöyle konuştu: 

"2008 krizinden bu yana, OECD ülkeleri içerisinde bankaları batmayan nadir 2 ülke Kanada ve Türkiye. Bu bir yerde kamu sektörünün ve bankacılık düzenlemenin ne kadar ciddiye alındığının da güzel bir göstergesi. Kanada ve Türkiye arasında başka işbirliği potansiyeli olan konularda sadece Türkiye açısından değil, Türkiye'yi bölgesel açıdan da düşünmek lazım. Çünkü altyapı projelerinde Kanada'nın finansman potansiyeli çok yüksek. Teknolojik açıdan da gelişmiş bir yapıları var. Bunu hem Türkiye'de hem de çevre ülkelerdeki altyapı projelerine Türk şirketleriyle birlikte taşıma imkanları daha yaygın olabilir diye düşünüyorum." 

"Türkiye, madencilik alanında son dönemlerin yükselen yıldızlarından..." 

2012 yılı itibariyle başlayan Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması'nı anımsatan Argüden, Avrupa Birliği'yle serbest ticaret anlaşmasına gitme potansiyeli olan Kanada'nın Türkiye'yle de benzer bir anlaşmayı hayata geçirmesi gerektiğini söyledi. 

"Söz konusu anlaşma, Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) aracılığıyla ABD'ye de ulaşımı kolaylaştıracak bir anlaşma olabilir" diyen Argüden, bu potansiyeli değerlendirmekte fayda olacağını vurguladı. 

Argüden, Türkiye'nin madencilik alanında son dönemlerin yükselen yıldızlarından biri olduğuna işaret ederek, "Kanadalılar Türkiye'de birçok alanda yatırım yapıyorlar ama özellikle madencilik konusundaki deneyimleri üst düzeyde. Oradaki bilgi birikimini daha etkili bir şekilde değerlendirmek, madencilik konusundaki çalışmaların daha verimli gerçekleştirilmesine fayda sağlayacaktır" dedi. 

Amerika kıtasına ihracat yapma potansiyeli, finansal açıdan daha ucuz ve geniş kaynakların bulunması, teknoloji ve bilgi birikimlerini bu pazarlara aktarma isteği gibi nedenlerden dolayı Türk iş adamlarının Kanada'yı tercih ettiğini dile getiren Aygüden, "Kanada'nın göçe çok açık bir ülke olması ve farklı ülkelerden gelen insanların yaşadığı bir ortam oluşturarak, insanların daha rahat yaşayabilecekleri bir ülke olması, iş yapmayı kolaylaştırıcı bir unsur" değerlendirmesinde bulundu. 

Türk göçmenlerin Kanada'da birçok alanda çalıştığını dile getiren Yılmaz Argüden, konuşmasını şöyle tamamladı: 

"Teknoloji alanında ve küçük KOBİ'lerde çalışanlar var ama önemli olan unsurlardan biri de Kanada'nın eğitim alanında daha cazip bir noktaya geldiği. Özellikle son 10 yıl içerisinde Kanada'da verilen parayla elde edilen eğitim kalitesi ve ortalaması oldukça üst düzeyde. Dolayısıyla birçok öğrenciyi cezbeden bir ortam yaratılmış durumda. Bu öğrencilerin bir kısmının orada kalması, bir kısmının o kültürü biliyor olması ve ticarete ve karşılıklı yatırıma destek olmaları, önümüzdeki dönemde iş hacmimizi artıracaktır diye umuyoruz. Türk-Kanada ilişkilerinin önümüzdeki dönemde daha da gelişeceğine inanıyorum. Bunun için çaba göstermeye devam edilmesi gerekiyor." 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Kanada'ya, geçen yıl 829 milyon 474 bin dolar ihracat yapıldı. Bu rakamla Kanada, Türkiye'nin ihracat yaptığı 248 ülke sıralamasında 42. sırada yer aldı.