Kur ve faizde TCMB ekonomist toplantısı izlenecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TCMB dün gerçekleştirdiği PPK toplantısında koridorun üst bandını aşağı çekip, aylık repo ihaleleri ile sağlanan fonlama miktarını kısacağını açıklaması ardından dalgalanan kur ve faizde bugün TCMB'nin Ankara'da ekonomistler ve bankacılarla düzenleyeceği toplantıda vereceği mesajlar izlenecek.

TCMB dün piyasa beklentilerinin aksine faiz koridorunun üst bandını 100 baz puan indirirken, global piyasalardaki belirsizlikler ve sermaye giriş/çıkışlarındaki volatiliteye karşı likidite politikasını sıkılaştırmaya izin verecek şekilde düzenleyerek fonlama maliyetlerini gerekirse artıracağını gösterdi.

Üst düzey bir bankacı "TCMB dün piyasanın beklemediği şekilde bir adım attı. Net etkisi şimdilik çok yüksek olacak bir karar değil ancak uygulamalarla etkisi çok farklı olabilecek bir karar. Yani artık likidite çok daha önemli. Bugün TCMB'nin Ankara toplantısında vereceği mesaj ve repo ihaleleri yakından izlenecek. Mesajlar ve uygulamalar piyasa açısından çok önemli" dedi.

Bankacılar ayrıca Güney Kıbrıs bankacılık sisteminin yarın yeniden açılacağını bu açılış öncesi gelebilecek haber ve açıklamaların da yakından izleneceğini söylediler.

TCMB'nin borç verme faizini aşağı çekmesine ilk tepki olarak dün yükselen kur, TL likiditesinin önümüzdeki dönemde sıkışacak olması nedeniyle tekrar karar öncesi seviyelerine gerilerken, gösterge faiz de ilk tepki olarak yükselmesinin ardından yönünü tekrar aşağı çevirdi.

Gösterge faiz, TCMB'nin PPK'da faiz indirmeyip zorunlu karşılık oranlarını artıracağı beklentileri ve son günlerde likiditenin kısılmasının etkisiyle gösterge en son 4 Ocak'ta görülen yüzde 6.41 seviyesine dün yükselmişti. PPK kararının ardından ilk tepki olarak yüzde6.32'ye gerileyen gösterge faiz, sonrasında yüzde 6.40'a kadar yükseldi. Spot ve valörlü kapanışta ortalama yüzde 6.35 seviyesinde olan gösterge faiz bugün tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 6.34/6.31 seviyesinde güne başladı.

PPK kararları öncesi 1.8177 seviyesinde olan ve PPK kararı ile sert dalgalanan dolar/TL dün akşam 1.8143 bu sabah TSİ 0905'te 1.8153/1.8158 seviyesindeydi. Sepet bazında TL ise aynı saatte2.0737 seviyesinden işlem görüyor.