Küresel piyasalar ABD verilerine odaklandı

Küresel piyasalar, ABD'de 8 Kasım Salı günü gerçekleştirilecek başkanlık seçimi öncesinde negatif seyrini devam ettiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de dün açıklanan ISM imalat dışı endeksin beklentilerin altında kalması ve haftalık işsizlik başvurularının 3 ayın en yükseğine çıkmasının ardından pay piyasalarındaki negatif seyir devam etti. ABD'deki başkanlık seçimi öncesi New York borsası düşüşünü 6'ncı güne taşırken, dolar endeksi 97,0-98,0 bandı içindeki dalgalı seyrini devam ettirdi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,16, S&P 500 endeksi yüzde 0,44 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,92 değer kaybetti.

Avrupa tarafında İngiltere Yüksek Mahkemesi'nin aldığı karar, Brexit ile ilgili gelişmelerin tekrar piyasaların odak noktasına yerleşmesine neden oldu. İngiltere'de Yüksek Mahkeme, Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma süreci başlatılmadan konunun milletvekillerinin oyuna sunulması gerektiğine hükmetti. Dün ayrıca, İngiltere Merkez Bankası (BoE) faizlerde değişikliğe gitmezken, BoE Başkanı Mark Carney, bankanın politika faiz adımının gelecek dönemde her iki yönde de olabileceğini söyledi. Söz konusu gelişmelerle dün sterlin/dolar paritesi yüzde 1,3 artışla yaklaşık son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,80, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,43 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,07 düşüş kaydetti.

Resmi tatil nedeniyle dün işlem yapılmayan Japonya'da, bugün hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) temmuzdan bu yana ilk kez 50'nin üzerine çıkmasına karşın kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,6 değer kaybederken, Çin'de Şanghay endeksi yatay bir seyir izliyor.

Yurt içinde, yükseliş eğilimindeki döviz kurlarının pay piyasalarında satış baskısına neden olduğu görülüyor. Dün 3,1237'ye yükselen dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında 3,1379 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. BIST 100 endeksi ise dün 25 Ekim'den bu yana devam eden negatif seyrini sürdürerek, günü yüzde 0,64 azalışla 76.681 puandan tamamladı.

Analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 76.000 ve 75.500 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.50 Almanya, ekim ayı hizmet sektörü PMI

12.00 Avro Bölgesi ekim ayı hizmet sektörü PMI

13.00 Avro Bölgesi eylül ayı ÜFE

15.30 ABD, ekim ayı ortalama saatlik kazançlar

15.30 ABD, ekim ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik