Küresel piyasalar Fed sonrası yön arayışında

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımı sonrasında karışık bir seyir izlerken, haftanın son işlem gününde haber ve veri akışının takip edileceği kaydediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fed'in politika faizini 25 baz puan artırmasının ardından küresel pay piyasalarında görülen pozitif hava uzun sürmedi. Dün dolar endeksinde düşüşün devam etmesine karşın New York borsasında sınırlı da olsa satıcılı bir seyir izlendi. Dow jones endeksi yüzde 0,07 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,16 değer kaybederken, Nasdaq endeksi günü önceki kapanış seviyelerinden tamamladı.

Analistler, ABD'de borç tavanının geçerlilik süresinin dolması sonrasında konuyla ilgili gelişmeler ile Başkan Donald Trump'ın bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesinin en önemli gündem maddeleri olduğunu belirtiyor. ABD Hazine Bakanlığı, borç tavanının geçerlilik süresinin 16 Mart itibarıyla dolması nedeniyle olağanüstü tedbirleri devreye soktu ve bazı borçlanma faaliyetlerini askıya aldı. Hazine, ABD Kongresi borç limitini artırana kadar federal harcamaları olağanüstü durumlar için tuttuğu fonlarla karşılayacak. Bu fonların federal kamu giderlerinin en azından yaz aylarına kadar finanse edilmesine yeteceği ifade ediliyor.

Avrupa tarafında, dün İngiltere Merkez Bankasının (BoE) beklentiler doğrultusunda faizlerde ve varlık alım programında değişiklik yapmamasının ardından sterlin/dolar paritesi değer kazancını sürdürürken, Euro/dolar paritesi de 1,0776 ile 6 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,61, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,64 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,56 değer kazandı.

Almanya'nın Baden-Baden kentinde 2 gün sürecek G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı ile İngiltere'de Brexit konusunda yapılan açıklamaların piyasaların odak noktasında bulunduğunu ifade eden analistler, İngiltere'nin İskoçya'dan Sorumlu Devlet Bakanı David Mundell'in, İskoçya'nın ikinci bağımsızlık referandumu talebinin merkezi hükümet tarafından reddedileceğini söylemesinin ardından konuya ilişkin gelişmelerin öneminin arttığını dile getirdi.

Asya tarafında, dolar/yen paritesindeki düşüşün negatif etkilediği Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,4 düşüşle tamamlarken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,16 geriledi.

Yurt içinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) beklentiler doğrultusunda politika faizini değiştirmemesine karşın Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranını 75 baz puan artırmasının ardından dolar/TL hızlı düşüşünü ikinci güne taşıdı ve yüzde 1,42 azalışla günü 3,6244'ten tamamladı. Dolar/TL bugün bankalararası piyasanın açılışında da zayıf seyrini sürdürerek 3,6122'ye kadar geriledi. Dün BIST 100 endeksi döviz kurlarındaki düşüş eğiliminden bulduğu destekle yüzde 0,92 yükselerek, günü analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 90.000 puanın üzerinde 90.268 puandan tamamladı.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

13.00 Euro Bölgesi, ocak ayı dış ticaret dengesi

16.15 ABD, şubat ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı

17.00 ABD, mart ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

Bu konularda ilginizi çekebilir