Küresel piyasalar Fed'i fiyatlıyor

Asya borsaları, Fed Başkanı Janet Yellen'in ekonomiyi idare etmek zorunda kalabileceklerini belirtmesiyle geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya borsaları, Fed Başkanı Janet Yellen'in cuma günü yaptığı açıklamalarda küresel finansal krizin üretime vurduğu darbeden dolayı "yüksek baskı altında" bir ekonomiyi idare etmek zorunda kalabileceklerini belirtmesi ve bunun da parasal  genişleme politikasının yüzde 2'lik enflasyon hedefi aşılsa bile değiştirilmeyebileceği yolunda yorumlanmasıyla gerilerken, dolar yedi ayın zirvesine yakın seviyelerde seyretti.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi  yüzde 0.7 gerilerken, Hong Kong Hang Seng endeksi bir buçuk ayın en düşük seviyesine indi.

Japon Nikkei endeksi de erken saatlerdeki kazançlarını geri vererek yatay seviyeye döndü.  Yellen'in cuma günü yaptığı açıklamalar her ne kadar yakın vadeli para politikalarını kapsamasa da Fed'in aralık ayında faizleri artıracağı beklentilerini de değiştirmedi.

Musul operasyonu etkisi

Yeni haftayı Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığı haberleri ile karşılayan piyasalarda dolar endeksinin 98,1 seviyelerine çıktığı görülüyor.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını duyurmasının ardından, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da yaptığı açıklamada operasyonun henüz tüm unsurlarla yürütülmediğini belirtti. Analistler, buradaki gelişmelerin ve yetkililerden gelecek açıklamaların piyasaların odak noktasına yerleştiğini ifade etti.

Bugün Musul operasyonunun ardından tepkilerin ilk ölçülebildiği piyasalardan Asya'da sakin seyir dikkati çekiyor. 

Gözler ECB'de olacak

Piyasalar, yeni haftada Musul operasyonu konusunda gelecek haberler ile Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ve ABD'de açıklanacak verilere odaklandı.

Avrupa tarafında pay piyasaları cuma gününü yüzde 1'i aşan yükselişlerle tamamlarken, bu hafta ECB faiz kararının ve sonrasında Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceği kaydediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir