Küresel piyasalar haftanın geri kalanında verilere odaklanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL -  Küresel piyasalar dün New York ve Londra piyasalarının kapalı olduğu günü genel olarak yükseliş eğiliminde geçirirken, bugün ve haftanın geri kalanında açıklanacak makroekonomik verilerin piyasalar üzerinde etkisinin artması bekleniyor.

Dün ABD ve İngiltere hisse senedi piyasalarının kapalı olması nedeniyle piyasalarda düşük hacimli de olsa pozitif seyrin devam ettiği görüldü. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,94 oranında yükselişle 8.383 puandan tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,97, İspanya'da IBEX 35 endeksi de yüzde 1,20 oranıdna yükseliş kaydetti.

Yurtiçinde ise mayıs ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verilerinin ekonomik aktivitedeki iyileşmeyi işaret etmesine rağmen özellikle banka hisselerinde yoğunlaşan satışlarla BIST 100 endeksinin yüzde 0,52 oranında değer kaybettiği görüldü.

Analistler, Merkez Bankasının Kredili Mevduat Hesabı (KMH) faizlerine sınırlama getiren kararının ardından bankaların karlılıklarının olumsuz etkileneceği beklentisi ile sektör hisselerinde satışların etkili olduğunu belirtiyor.

Endeks üzerinde etkili olan banka hisselerinde görülen satışların devam etmesi durumunda endeksin 90.000 desteğinin kırılabileceğine dikkati çeken analistler, kısa vadede bu seviyenin kırılması satış baskılarının genele yayılmasına ve düşüşün hızlanmasına neden olabileceğini tahmin ediyor. Gelen satışların endeksin 90.000 desteğinin üzerinde karşılanması durumunda yükseliş eğiliminin devam edebileceğini ifade eden analistler, 91.500 ve 92.500 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

14.30 Türkiye, TCMB 1. çeyrek yapı izin istatistikleri
15.30 ABD, nisan ayı Chicago Fed imalat endeksi
16.00 ABD, mart ayı S&P Case Schiller konut fiyat endeksi
17.00 ABD, mayıs ayı tüketici güven endeksi
17.00 ABD, Richmond FED imalat endeksi
17.30 ABD, Dallas FED ulusal aktivite endeksi