Küresel piyasalar veri odaklı seyrini sürdürüyor

Küresel piyasalar, dün ABD, İngiltere ve Çin piyasalarının tatil olması nedeniyle sakin bir seyir izlerken, bugün özellikle ABD'de açıklanacak verilerin yatırımcıların odak noktasında olacağı belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD piyasalarında dün resmi tatil nedeniyle işlem yapılmazken, eski FBI Başkanı James Comey'in bugün Senato'da yapacağı konuşma ve açıklanacak verilerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. Dolar endeksi, daha çok eurodaki değer kaybının etkisiyle bugün uluslararası piyasalarda 97,7'ye kadar yükselmesinin ardından 96,5'in üzerinde dengelenirken, vadeli işlemlerde S&P 500 endeksinin sınırlı da olsa düşüş eğiliminde olduğu görülüyor.

Avrupa'da, dün Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Mali İşler Komitesi'nde konuşan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, "İç fiyat baskılarının güçlendirilmesi için halen oldukça tamamlayıcı finansman koşullarına ihtiyaç duyuluyor ve bu önemli miktarda parasal desteklemeye bağlılığını sürdürüyor." ifadelerini kullandı. Draghi'nin açıklamaları ile 1,12 sınırından düşüşe geçen euro/dolar paritesi, bugün Asya piyasalarında 1,1122'ye kadar geriledi. Analistler, Draghi'nin açıklamalarının yanı sıra İtalya'da erken seçim yorumlarının gündeme gelmesinin de euro üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti.

Çin piyasaları tatilde

Asya'da, Çin piyasaları dün başlayan tatilini devam ettirirken, Hong Kong piyasaları da bugün kapalı olacak. Japonya'da ise perakende satışların beklentilerden iyi gelmesine karşın yenin dolar karşısında değerlenmesinin negatif etkisiyle Nikkei 225 endeksi yatay bir seyir izliyor.

Dolar dar bantta hareket ediyor

Yurt içinde, dün 98.000 puanın üzerini test eden BIST 100 endeksi, bu seviyeyi aşamasa da günü yüzde 0,20 artışla analistlerin kritik seviye olarak nitelendirdiği 97.700 puanın hemen üzerinde tamamladı. Dolar/TL ise son 3 işlem gününde olduğu gibi 3,5650-3,5850 dar bandı içindeki dalgalı seyrini sürdürüyor. Analistler, dolar/TL'nin kısa vadede içinde bulunduğu dar bandın dışına çıkması durumunda kırılma yönüne doğru hareketin ivme kazanabileceğini, BIST 100 endeksinde ise 97.700 üzerinde kalındığı sürece pozitif görünümün korunacağını kaydetti.

Bugün ABD'de açıklanacak kişisel gelir ve harcamalar ile Almanya'da enflasyon verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini ifade eden analistler, ABD ve Avrupa'daki siyasi gelişmelerin de yatırımcıların odak noktasında kalmaya devam edeceğini söyledi.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

12.00 Euro Bölgesi, nisan ayı tüketici güven endeksi
15.00 Almanya, mayıs ayı TÜFE
15.30 ABD, nisan ayı kişisel gelir ve harcamalar
17.00 ABD, mayıs ayı tüketici güven endeksi