Küresel piyasalar yoğun veri gündemine odaklandı

Küresel piyasalar, merkez bankalarının politikalarına ilişkin belirsizliklerle dalgalı bir seyir izlerken, yurt içinde bugün açıklanacak haziran ayı enflasyon verileri takip edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar, geçen hafta özellikle ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) yetkililerinden gelen açıklamaların belirsizliği artırmasıyla karışık bir seyir izledi. Analistler, para politikalarına ilişkin belirsizliklerin bir süre daha devam edebileceğini belirterek, yatırımcıların yeni haftada yoğun haber ve veri trafiğine odaklandığını kaydetti.

Ekonomi ve jeopolitik açıdan takip edilecek G20 Zirvesi'nin 7 Temmuz Cuma günü başlayacağını hatırlatan analistler, Fed'in son toplantısına ilişkin tutanakların ise çarşamba günü açıklanacağını bildirdi. Veri takviminde ise cuma günkü ABD tarım dışı istihdam verisi ile hafta boyunca dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi verilerinin yatırımcıların odak noktasında olacağı belirtiliyor.

ABD'de endeksler karışık seyretti

Cuma günü, ABD'de açıklanan kişisel gelirler verisinin beklentilerin üzerinde olmasına karşın PCE fiyat endeksinin tahminlerin altında kalmasının ardından Dow Jones endeksi yüzde 0,29 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,15 artarken, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,06 değer kaybetti.

Euro, dolar karşısında yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesinde

Avrupa tarafında, euronun dolar karşısındaki yükselişini sürdürmesi yatırımcıların en önemli gündem maddesi olarak öne çıktı. Euro/dolar paritesi, geçen hafta yüzde 2'nin üzerinde artış kaydetti ve 1,1446 ile Mayıs 2016'dan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. Cuma günü açıklanan Euro Bölgesi enflasyon verisinin yıllık yüzde 1,3 ile beklentilerin üzerinde artması sonrası euro/dolar paritesi gücünü korurken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,73, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,65 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,51 değer kaybetti.

Öte yandan, bugün Japonya ve Çin'de açıklanan makroekonomik verilerin genel olarak beklentilerden iyi gelmesinin ardından kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 yükselirken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yatay bir seyir izliyor.

BIST 100, 2016 kapanışına göre yüzde 29 değer kazandı

Yurt içinde, geçen hafta döviz kurlarındaki sakin seyirden destek bulan BIST 100 endeksi, yüzde 0,8 yükselerek yılın ilk yarısını 2016 kapanışına göre yüzde 29 artışla 100.440 puandan tamamladı. Analistler, endeksin 100.000 puanın üzerinde üst üste 3 gün kapanış gerçekleştirdiğini, bunun küresel risk iştahında önemli bir değişiklik olmaması halinde yükseliş isteğini güçlendirebileceğini ifade etti.

Bugün açıklanacak enflasyon verisinin yatırımcıların odak noktasında olacağına işaret eden analistler, yurt dışında ise Avrupa ve ABD'de açıklanacak imalat sanayi verilerinin izlenmesi gerektiğini kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, haziran ayı TÜFE
10.00 Türkiye, haziran ayı imalat sanayi PMI
10.55 Almanya, haziran ayı imalat sanayi PMI
11.00 Euro Bölgesi, haziran ayı imalat sanayi PMI
12.00 Euro Bölgesi, mayıs ayı işsizlik
16.45 ABD, haziran ayı imalat sanayi PMI
17.00 ABD, haziran ayı ISM İmalat Endeksi
17.00 ABD, mayıs ayı inşaat harcamaları