Küresel piyasalar yoğun veri takvimine odaklandı

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ay faiz artıracağına ilişkin beklentiler artarken, bugün yoğun haber ve veri trafiğinin yatırımcıların odak noktasında olacağı belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kongre konuşmasında, ekonomi politikalarına dair yeni bir şey söylememesine karşın Fed üyelerinin açıklamaları, mart ayında faiz artırım beklentilerini yükseltti.

New York Fed Başkanı William Dudley'ın, Fed'in faiz artırma ihtimalinin çok güçlendiğini belirtmesi ve San Francisco Fed Başkanı John Williams'ın "Martta faiz artışı ciddi bir değerlendirme için masada olacak" ifadesi, piyasaların bu ay faiz artırım beklentilerini yüzde 60'a çıkarttı.

Söz konusu gelişmelerle dolar endeksi yüzde 0,4 artışla 101,6 seviyesine çıkarken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,37'den yüzde 2,43'e yükseldi.

Dün ABD'de açıklanan 2016 yılı 4'üncü çeyrek büyüme verisinin yüzde 1,9 artış ile beklentilerin altında kalmasının ardından Dow Jones endeksi yüzde 0,12, S&P 500 endeksi yüzde 0,26 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,62 değer kaybetti.

Analistler, Fed'in "en güvercin" isimleri arasında sayılan Lael Brainard'ın yapacağı konuşmaların piyasalar için öneminin arttığını kaydetti.

Bugün Fed'in Bej Kitap Raporu ve yoğun bir veri programı olduğunu belirten analistler, faiz artırım beklentilerindeki artışa karşın dolar endeksinin yükselişinin sınırlı kaldığına dikkati çekti.

Avrupa tarafında dün borsalarda sınırlı yükselişler görülürken, euro /dolar paritesi 1,0550 seviyesine geriledi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,10, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,14 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,28 yükseldi.

Bugün Çin'de açıklanan imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) şubat ayında beklentilerden fazla artarken, Japonya'da imalat PMI da artışa işaret etti. Verilerin ardından Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,4 artarken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 yükseliş kaydetti.

Yurt içinde, dün döviz kurlarındaki yükselişin negatif etkisiyle Borsa İstanbul'da satış baskısı devam etti. Endeks düşüşünü üst üste 3'üncü güne taşıyarak günü yüzde 0,33 azalışla 87.478 puandan tamamladı.

Analistler, endeksin 87.300 seviyesinin teknik açıdan önemli destek noktası olduğunu belirterek, yurt içinde ve dışında açıklanacak imalat sanayi PMI verilerinin odak noktasında olacağını kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, şubat ayı imalat sanayi PMI

11.00 Türkiye, şubat ayı TİM ihracat rakamları

11.55 Almanya, şubat ayı imalat sanayi PMI ve işsiz sayısı

12.00 Euro Bölgesi, şubat ayı imalat sanayi PMI

16.00 Almanya, şubat ayı TÜFE

16.30 ABD, ocak ayı kişisel gelir ve harcamalar

17.45 ABD, şubat ayı imalat sanayi PMI

18.00 ABD, şubat ayı ISM Sanayi Endeksi

18.00 ABD, ocak ayı inşaat harcamaları

Bu konularda ilginizi çekebilir