Küresel piyasalarda İtalya tedirginliği

Küresel piyasalar, İtalya'da yapılan anayasa referandumunda mağlubiyet alan Başbakan Renzi'nin istifa edeceğini açıklamasıyla euronun 20 ayın en düşük seviyesine gerilemesiyle tedirgin.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Euro, yapılan anayasa referandumunda mağlubiyet alan İtalyan Başbakanı Matteo Renzi'nin istifa edeceğini açıklamasının ardından ülkenin kırılgan bankalarının baskı altında kalacağı endişesiyle başlayan riskli varlıklardan kaçışa paralel olarak 20 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Renzi'nin aldığı mağlubiyet halkın yerleşik siyasi düzene duyduğu öfke sonucu en son Haziran ayında İngiltere'nin ayrılma kararı ile sarsılan ve Avrupa Birliği'nin bir darbe daha aldığını gösteriyor.

Asya piyasalarında güne 1.0685 dolar düzeyinde başlayan euro, yüzde 1.4 kayıpla 1.0505'e kadar gerileyerek Mart 2015'ten bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra 1.0543'te bulunuyor.

Euronun Haziran ayından bu yana en keskin düşüşü kaydetmesi Mart 2015'te gördüğü dip seviye olan 1.0457'yi tekrar test etmesine de kapıyı araladı.

ABD'de faizlerin bu ay artırılacağı beklentisinden destek alan doları izleyen endeks  ise yüzde 0.7 yükselişle 101.49'a çıktı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.4 gerilerken, S&P 500 vadeli işlemlerindeki kayıplar da yüzde 0.3'e indi. Tahvil piyasalarına bakıldığında ise işlemciler ABD Hazine ve Alman devlet tahvillerinin getirilerinin gerilemesine paralel olarak İtalyan devlet tahvillerinin satış baskıkı altında kalacağını belirtiyorlar.

Yatırımcılar ve Avrupalı politikacılar euro bölgesinin üçüncü büyük ülkesi İtalya'daki anayasa değişikliği referandumuna verilen "hayır" cevabının siyasi istikrarsızlığa yol açacağını düşünmelerinin yanı sıra yıllardır geri ödenmeyen kredilerin artan baskısı altında kalan İtalyan bankalarının tekrar bir kriz ile karşı karşıya kalacağından endişeleniyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir