Maliyetler artıyor ama sendikasyonlar yenileniyor

2017 yılında olası maliyet artışı bankaların kaynak sağlamada, sermaye benzeri kredi ya da teminatlı ve varlık bazlı borçlanmalara yöneltebilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Türk bankacılık sektörünün sendikasyon borçlanmalarında maliyetler artarken, borç çevirme rasyosu da yüzde 95-100 aralığına geldi. Son dönemde yapılan borçlanmalara bakıldığında 1 yıllık kredilerde büyük bankalarda maliyet artışının 25-35 baz puan, orta ölçekli bankalarda 50 baz puana kadar yükseldiği görüldü. 1 yıldan uzun 5 yıla kadar vadeli borçlanmalarda ise maliyetteki artış 100 baz puana kadar çıkabiliyor.

Maliyetlerin artmasında son bir yıllık dönemde Fed’in faiz artırım beklentileriyle başlayan içeride darbe girişimi, jeopolitik riskler ve en önemlisi not indirimi süreci etkili olurken DÜNYA’ya bilgi veren bankacılık kaynakları, gelinen noktada maliyet artışının sektörün güçlü muhabir ilişkileri nedeniyle de sınırlı kaldığını düşünüyor. Bankacılara göre, sektörün bilanço yapısı, kendi ligindeki ülkelere göre daha az borçlanıyor. Yurtdışından sağlanan kaynakları da belli bir program çerçevesinde ve tahvilden sekürtizasyona, sendikasyondan yerel para cinsinden yapılan ihraçlara kadar belli bir düzende borçlanan bankalar gelecek yıl için farklı borçlanma enstrümanlarını da gündeme almış durumda. Özellikle öne çıkan yöntemler ise sermaye benzeri kredilerle ipotek teminatlı ve varlık bazlı fonlamalar.

Fitch 25 baz puan daha yük getirebilir

Kasım 2015’te Libor+75 olan borçlanma maliyeti ağırlıklı olarak Libor+ 110’a çıkarken, Euribor+ 75 olan maliyet Euribor+100 seviyesine çıktı. 2015 sonunda toplamda 15 milyar dolar civarında olan sendikasyon kredileri Kasım 2016 itibariyle 14.6 milyar seviyesinde. Bankacılar, sendikasyon borçlanmalarında özellikle Moody’s’in Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu düşürmesi ile maliyet artışının belirginleştiğini kaydetti. Fitch’in önümüzdeki günlerde bir not indirimine gitmesi durumunda ise ek olarak bir 25 baz puanlık bir yükün geleceği tahmin ediliyor. Son yapılan sendikasyon işlemlerinde Fitch’in olası bir not indirimi şartının eklendiği ifade ediliyor.

Türk bankacılık sektöründe geçtiğimiz dönemde bankaların hep yüzde 100 ve üzeri oranlarda bir sendikasyon kredisi yenilediğini görürken son dönemde yapılan bazı işlemlerde çevirme oranı (roll over) yüzde 100 ve altına geriledi. Bankacılar, bu gerilemede sadece kaynak maliyetinin değil, Türk bankalarının borçlanmada orta ve uzun vadeye kaymasının etkisinin de büyük olduğuna işaret ediyor. Ayrıca ihracat yaptığımız ülke pazarlarındaki yavaşlama nedeniyle şirketlerin sendikasyon ve finansman ihtiyacının azalması da yüzde 100 roll over oranının altına düşülmesinde etkili oldu. Öte yandan, not düşüşü nedeniyle bazı Uzakdoğulu yatırımcıların çekilmesine karşılık Avrupalı ya da Körfez bölgesinden farklı yatırımcıların ilgisinin de sürdüğü belirtildi.

YAPI KREDİ YETKİLİLERİ

Belirsizliklerin kalkmasıyla yatırımcılar daha aktif olacak

2015 yılında yurtdışından 4.6 milyar dolarlık kaynak sağlarken, 2016 yılının ilk dokuz ayında ise 3.1 milyar dolarlık kaynak sağladık. Dünyada finansal piyasalardaki hareketliliğin 2017’de de devam edeceğini söyleyebiliriz. Özellikle, Trump’ın FED üzerindeki stratejilerinin uluslararası finansal piyasalara yön verici nitelikte olacağını düşünüyoruz. İtalya’daki referandumun sonuçlarının etkisini 2017’nin ilk günlerinde göreceğiz. Fransa ve Almanya’daki seçimler de finansal piyasaların yakından takip edeceği bir süreç olacak. Bu belirsizlikler ortadan kalktığında ülkemizdeki tatminkar faiz oranlarının yatırımcılar nezdinde güçlü bir seçenek olacağını düşünüyoruz. Son dönemde dünyada yaşanan politik gelişmeler, yapılacak olan genel seçimler, Trump’ın FED üzerindeki faiz kararı etkisi, tüm yatırımcıları bekle ve gör konumuna aldı. Dünya genelinde belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla tüm yatırımcı gruplarının daha aktif olacağını düşünüyoruz.

TÜRKİYE İŞ BANKASI GENEL MÜDÜR YARDIMCISI YILMAZ ERTÜRK:

Sendikasyon kredilerini sorunsuz yeniliyoruz

Bankalarımız, vadesi gelen sendikasyon kredilerini bir sorunla karşılaşmadan yenileyebiliyor. Sadece bankamızın 15 Temmuz sonrası yaptığı yurtdışı borçlanmaların toplamı 2,5 milyar dolar. 2017 yılında da eurotahvil ihraçlarına ilave olarak, dış ticarete dayalı finansman, ikili anlaşmalar, sendikasyon, seküritizasyon işlemleri ve alternatif borçlanma araçları ile uygun maliyetle kaynak sağlamaya devam edeceğiz.

GARANTİ BANKASI GENEL MÜDÜR VEKİLİ ONUR GENÇ:

Yeşil ürünlere yöneleceğiz

2017 yılında bankaların bu sene olduğu gibi sendikasyon kredilerini yenileyeceğini öngörüyoruz. Bizim de Garanti Bankası olarak ana planımız her iki sendikasyon kredimizi de mevcut tutarlarında yenilemek yönünde. 2017'de maliyeti daha uygun olan sendikasyon ve seküritizasyon kredileri ile İTMK ihraçlarının yanısıra bankalarımızın özellikle “yeşil” ürünler ile farklı yatırımcı gruplarına da ulaşabileceğini düşünüyoruz.

AKBANK HAZİNE’DEN SORUMLU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI KERİM ROTA:

Türk bankaları borçlanmayı sürdürecek

2017 yılında Mart ve Ağustos’ta vadesi gelecek toplam 2.4 milyar tutarındaki 2 sendikasyon kredimizi yenileyeceğiz. Bunlara ilave borçlanma yapma ihtiyacımız bulunmuyor. Ancak 2017 yılında piyasa koşullarına bağlı olarak iyi bir fırsat penceresi bulursak yeni borçlanma işlemlerini gündemimize alabiliriz. Türk bankaları uluslararası borçlanma piyasalarında kaynak sağlamaya devam edecektir.

QNB FİNANSBANK DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ÖZLEM CİNEMRE:

Bankalar maliyetlerini aşağı çekecek

2015 ve 2016'te 13 milyar TL civarında ihraç yaptık. 2017’de aynı tutarlarda borçlanmaların zor olacağını düşünüyoruz. Ekonominin yavaşladığı ve bilançoların büyümediği ortamda, maliyetlerimizin artacağını öngörüyoruz. Fitch'ten gelecek not indirimi ile bankaların sermaye yeterlilik rasyoları yüzde 1-1.5 oranında aşağı gelecek ve bankalar maliyetlerini aşağı çekecek.

TSKB GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ÇİĞDEM İÇEL:

Para piyasalarını da etkin kullanacağız

2015 ve 2016 sendikasyon anlamında bankamız adına başarılı geçti. Bankacılık sektörü, 2017 yılında da sendikasyon kredilerini yenileyecek. Ayrıca, ikili fonlamalar, uluslararası sermaye piyasası ürünleri ile para piyasalarını da etkin kullanacaklar.

Bu konularda ilginizi çekebilir