Market kasaları ATM’ye dönüştü

VISA’nın yeni hizmete sunduğu sistem ile zincir market ve mağaza kasalarından banka kartı ile nakit para çekilebilecek. Uygulama 1200’den fazla satış noktasında hizmete başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uğur YILMAZ
ugur.yilmaz@dunya.com

İSTANBUL  – Visa Europe, pilot uygulamasını 2011’de gerçekleştirdiği alışveriş kasasından nakit çekme sistemini hizmete sundu. Uygulama CarrefourSA, Real, DiaSA ve Kiler süpermarketleri ile D&R mağazalarında, 1200 noktada hizmete başladı. Yıl sonuna kadar yeni zincir marketlerin de katılımıyla bu rakamın 1800’e ulaşması hedefleniyor.

Kasalardan para çekebilmek için minimum 10 liralık alışveriş yapılması zorunlu. Bu alışveriş sonrasında 10 lira ve katları olmak üzere 100 liraya kadar kendi hesabından nakit para çekmek mümkün olacak. Bu sayede alışverişinin ödemesini VISA logolu banka kartı ile yapanlar ATM’ye gitmeden mağaza kasalarından nakit para çekebilecek.

İşleyişi Hadise anlattı

Visa Europe’un, 20 yılı aşkın süredir ABD ve İngiltere başta olmak üzere 37 ülkede tüketicilerine sunduğu POS’tan alışveriş ve para çekme hizmetinin tanıtımını Türkiye’de sevilen şarkıcı Hadise ile gerçekleştirdi. Belçika’da yaşadığı dönemde sistemi kullandığını söyleyen Hadise, geç saatlerde ıssız ATM’lerden para çekmektense market kasalarından nakit çekmeyi tercih ettiğini belirtti.

Tanıtım öncesi bir grup gazeteci ile bir araya gelen Visa Europe Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, Türkiye’de 82 milyon banka kartına karşılık 32 bin ATM bulunduğunu, satış noktası sayısının ise 2 milyon civarında olduğunu söyledi.

50 milyar liralık işlem hedefleniyor

Yeni uygulama sayesinde 5 yıl içinde POS’a yönelecek nakit çekim tutarının 50 milyar TL’ye ulaşmasını beklediklerini bildiren Ülman, şimdilik ATM’lerden çekilen nakit tutarın ise 156 Milyar TL olduğunu belirtti.

Türkiye pazarındaki Visa Electron markalı banka kartı sayısı 50 milyon oldu diyen Ülman, 2011 yılında Visa Electron ile yapılan alışveriş hacminin bir önceki yıla oranla yüzde 55 artarak, 8 milyar lira seviyesine ulaştığını bildirdi. Her 7 Visa alışveriş işleminden 1’i Visa Electron ile yapılırken banka kartlarının alışveriş harcamalarındaki payı da yüzde 10 seviyelerinde gerçekleşti.

Enflasyon Türkiye’ye girişi geciktirdi

Sohbette söz alan Visa Europe Planlama Bölümü  Başkan Yardımcısı Daniel Jenkinson da dünyada, ABD, İngiltere, Hindistan gibi ülkelerde uzun yıllardır kullanılan sistemin enflasyonist ekonomi nedeniyle Türkiye’ye girmekte geciktiğini, Türk Lirasının dengeli ilerlediği dönemi fırsat bilerek uzun zamandır planladıkları sistemi hizmete sunabildiklerini belirtti.

Yüksek enflasyon nedeniyle kimsenin TL tutmadığı dönemde banka kartı kullanımının da sınırlı olduğunu söyleyerek sözlerine devam eden Ülman, halkın yavaş yavaş kredi kartından banka kartına döndüğünü öne sürdü.   Avrupa genelinde banka kartlarının alışverişlerde kullanım oranı yüzde 65 iken Türkiye’de ise yüzde 5 seviyesinde bulunuyor diyen Bölge Müdürü, özellikle gençlerin ilgisiyle bu oranın önümüzdeki dönemde dengelenmesini umduklarını kaydetti.  

Gelişmiş Avrupa ülkelerindeki kredi kartı – banka kartı dengesini Türkiye’de de yakalamayı umduklarını bildiren Ülman, konuyu sosyal sorumluluk çerçevesinde değerlendirdiklerini söyledi.  

Gençler sistemi "tuttu"

Visa Europe, POS’tan alışveriş ve para çekme hizmeti başlamadan İstanbul, Ankara ve İzmir’de; 18-45 yaş arası kadın ve erkekler, üniversite öğrencileri, iş sahipleri ve çalışanlar ile ev kadınlarının katıldığı bir araştırma yürüttü.  Araştırmaya katılanların yüzde 90’ı hizmeti son derece olumlu karşılarken, yüzde 58’i bu hizmeti kullanacağını belirtiyor, gençler arasında kullanırım diyen oranı ise yüzde 80.

Araştırmaya katılanların %56’sı yakında ATM olmadığında %45’i acelesi olduğunda, %33’ü elindeki nakdi muhafaza etmek istediğinde ve %26’sı da anlık nakde ihtiyaç duyduğunda POS’tan alışveriş ve para çekme hizmetini tercih edeceklerini belirtti.


Uygulama Nasıl Çalışıyor?

- Kasada alışverişinizin ödemesini yaparken Kasa yetkilisine Visa Electron banka kartınızdan para çekmek istediğinizi söylemeniz yeterli olacak.

- Kasa yetkilisi, Visa Electron banka kartınızı POS cihazından geçirecek ve şifrenizi girmenizi isteyecek.

- POS cihazından çıkan slipte hem toplam alışveriş tutarınızı, hem de çektiğiniz nakit tutarını görebileceksiniz.

- Onay süreci tamamlandığında kasa yetkilisi size alışveriş fişiniz ile birlikte talep ettiğiniz nakit tutarını teslim edecek.

- Bu özellik ile örneğin 10lira üzeri alışverişlerinizde 100 liraya kadar nakit çekimi yapabileceksiniz.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir