MB'den indirim beklentisiyle faizde düşüş sürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde faiz indirimlerine gidebileceği beklentisiyle gösterge faiz başta olmak üzere kısa vadeli faizlerde düşüş devam ederken ABD'de açıklanacak işsizlik verileri bekleniyor.

Bugün iç piyasada 17:00'da Mart ayı Hazine nakit dengesi verileri, 12:00'deŞubat ayı euro bölgesi perakende satış verileri, 13:00'da Şubat ayı Almanya sanayi siparişleri, 15:30'da Mart ayı ABD tarım dışı istihdam, işsizlik ve Şubat ayı dış ticaret dengesi verileri izlenecek.

Öte yandan dün sert gerileyen euro dolar paritesinin bugün yeniden 1.29seviyesinin üzerine geçmesiyle dolar/TL'de ise sınırlı düşüş görünüyor. Euro bugün dolar karşısında yüzde 0.1 düşüşle 1.2926 seviyesinde işlem gördü.

Euro, ECB Başkanı Mario Draghi'nin dün euro bölgesi ekonomisi üzerindeki aşağı yönlü risklerin sürdüğünü açıklamasının ardından merkez bankasının faiz indirebileceği beklentileriyle dolar karşısında Kasım ortasından bu yana en düşük seviye olan 1.2745'i görmüştü. Euro bu düşüşün ardından yatırımcıların bu yöndeki beklentilerini azaltmaları ardından ABD işlemlerinde yeniden yüzde 0.7 yükseldi.

TCMB'den faiz indirimi beklentisi Mardin'de Çarşamba günü Başkan Erdem Başçı'nın yaptığı açıklamalar ile başladı. Başçı, kur konusunda kayıtsız kalmayıp aşırı dalgalanmayı yumuşatmayı tercih etmeye devam ettiklerini, reel efektif kur endeksinin yeniden 120'nin üzerine çıkması halinde TCMB'nin de yeniden ölçülü bir politika faiz indirimini araç olarak kullanabileceğini söyledi.

TCMB'nin bu söyleminin ardından faiz sert gerilerken dolar/TL yükselişe geçti. Dün açıklanan TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksinin Mart ayında TCMB'nin müdahale edebileceğini söylediği 120 seviyesine oldukça yaklaşmasına rağmen bu seviyeyi geçememesi faizdeki düşüşü bir miktar yavaşlattı. Ancak verinin 120 seviyesine oldukça yakın olmasıyla dün bir süre yavaşlayan düşüş bugün de devam ediyor.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 6.18, valörlüde yüzde 6.21olan gösterge tahvilin bileşik faizi bugün tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 6.11/6.08 seviyesinde güne başladı.

Bir bankanın bono masası işlemcisi "Dün açıklanan Mart ayı reel efektif döviz kuru endeksi Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın vurgu yaptığı 120 eşik değerinin hemen altında. Yani önümüzde dönemde TL'deki seyir yeni faiz indirimi getirebilir algısı devam ediyor. Bugün için önemli olan ABD istihdam verileri. Önümüzdeki hafta ise ihaleler izlenecektir" dedi.

TCMB tarafından açıklanan Reel efektif kur endeksi Mart ayında 119.95değerini alırken Şubat ayında 119.69 olarak açıklanan değer 119.75 olarak revize edildi. Reel efektif döviz kuru endeksleri Türkiye'nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor. Denklemde reel efektif kurun artışı TL'nin reel olarak değer kazandığını, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını gösteriyor.