MB'nin açıklamasıyla dolar 2.22 TL'nin altında

TCMB'nin ZK'lara faiz ödeyebileceği açıklaması ve küresel olumlu hava ile dolar/TL güne 2.22'nin altında başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gelişmekte olan piyasalardaki olumlu hava ve TCMB'nin TL cinsi zorunlu karşılıklara (ZK) faiz ödenmesinin gerektiğinde gündeme alınabileceği açıklamasının da etkisiyle dolar/TL güne 2.22'nin altında başladı.

TCMB dün gerekli görülmesi halinde ZK'lara faiz ödenmesi yönünde bir adım atılabileceğini açıklamasının ardından bugün de Resmi Gazete'de ilgili tebliğin yayımlanması TL'yi destekledi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'e Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'e göre, zorunlu karşılıklara Merkez Bankası'nca tespit edilen usul ve esaslara göre faiz ödenebilecek.

TCMB dün, ekonomide güven ve bilanço kanalı üzerinden ciddi bir yavaşlama olasılığına dikkat çekmiş gerekli görülmesi halinde zorunlu karşılıkların TL olarak tutulan kısmına faiz ödenmesinin gündeme alınabileceğini; zorunlu karşılık, rezerv
opsiyon mekanizması (ROM) ve likidite politikası araçlarının kullanılabileceğini açıklamıştı.

Bankacılar hem küresel olumlu havanın hem de TCMB açıklamalarının tahvil bono piyasasında açılışla birlikte getirileri de olumlu destekleyeceğini belirttiler.

Dün akşam 2.2290/2.2300 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah TSİ 08.45'te güne 2.2195/2.2200 seviyesinden başladı.

Bankacılar bu sabahki düşüşlerin oldukça düşük hacimli işlemlerle gerçekleştiğine dikkat çektiler. Dün akşam 2.65'li seviyelerde olan dolar/TL ise bu sabah aynı saatte 2.6423/2.6529 seviyesindeydi.

Merkez Bankası, 18 Mart'ta gerçekleştirdiği ve kısa vadeli faiz oranlarını sabit tuttuğu Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin özetlerde, "Kurul, para politikasının normalleşme sürecinde zorunlu karşılıkların Türk lirası olarak tutulan kısmına faiz ödenmesi konusunu da bu çerçevede değerlendirmiştir. Bu aşamada olmasa da gerekli görülmesi halinde ileri bir tarihte böyle bir düzenlemenin gündeme
alınabileceği belirtilmiştir" görüşüne yer verildi.

Bankacılar TL ZK'lara faiz ödenmesinin daha fazla TL ZK tutulmasını ve ROK'lardan döviz bozulmasını teşvik edeceği, piyasadan TL çekilirken bir miktar döviz serbest kalacağı için TL'ye olumlu yansıdığını belirttiler.

ABD'de dün açıklanan olumlu verinin yatırımcı güvenini artırması ve Çin'in ekonomiyi destekleyecek adımlar atabileceği beklentisi ise küresel piyasalardaki olumlu havayı destekledi.

Çin'in ekonomik büyümeyi desteklemek için adım atacağına ilişkin spekülasyonlar ve Rusya Ukrayna gerginliğinin nispeten azalmış olması küresel piyasalarda risk iştahını arttırdı.

Öte yandan bankacılar bu hafta sonu yapılacak yerel seçimler öncesi siyasi gelişmelerin de yakından izlenmeye devam ettiğini belirttiler.

Tahvil bono piyasasında dün 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz spot kapanışta yüzde 11.47, valörde ise yüzde 11.42 seviyesindeydi. 27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 11.27, valörde ise yüzde 11.08 seviyesindeydi.