Merkez Bankası, faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası, politika faizinde 125 baz puan artışa gitti. Beklenti, faizin 50-100 baz puan artışına gidileceği yönündeydi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası, sıkılaştırmaya yönelik sert hamlesi ile piyasayı şaşırttı. Bugün toplanan Para Politikası Kurulu, genel beklentinin aksine politika faizini 125 baz puan artırdı. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 16.50'den 17.75'e yükseltildi. Piyasada genel görüş, en fazla 50-100 baz puan artış olabileceği yönündeydi. 

TCMB, 23 Mayıs'ta gerçekleştirdiği ara PPK'da, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranını 300 baz puan artırmasının ardından 28 Mayıs'ta yaptığı açıklama ile sadeleşme adımı atmıştı.

Ayrıca, TCMB, para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin sadeleşme sürecinin tamamlanmasıyla 1 Haziran'dan itibaren bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının Merkez Bankası politika faizi olacağı ifade edilmiş ve bu kapsamda politika faizi yüzde 16,50'ye çekilmişti.

Faiz kararı sonrası dolarda sert düşüşFaiz kararı sonrası dolarda sert düşüş

İlave parasal sıkılaştırma masada duracak

TCMB tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğilimine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korurken iç talep daha ılımlı seyretmektedir. Enflasyondaki yükselişte temelde maliyet yönlü gelişmeler etkili olmaktadır. Bununla birlikte, fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. Talep koşullarındaki ılımlı görünüme rağmen enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.

1.25 puanlık faiz artışının nedeni 'enflasyon'1.25 puanlık faiz artışının nedeni 'enflasyon'

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir