Merkez'den proaktif hamle

Enflasyonist risk karşısında sıkılaştırma adımlarına devam eden Merkez Bankası, geç likidite penceresi faiz oranını yarım puan daha artırdı. İşte uzmanların değerlendirmeleri...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeni zirve seviyeleri görmesi beklenen enflasyon karşısında tedbiri elden bırakmayan Merkez Bankası, PPK toplantı takvimini de göz önüne alarak, nisanda sıkılaştırmayı güçlendirdi. Merkez’in bir sonraki faiz toplantısı 15 Haziran’da. Yani Para Politikası Kurulu, toplantıya kadar iki enflasyon verisi daha görmüş olacak.

Mart ayında geç likidite penceresinde 75 baz puan artışa giden TCMB, nisan toplantısında 50 baz puan daha artış yaptı. Ortalama piyasa beklentisinin üzerindeki bu faiz hamlesi için piyasa tepkisi olumlu.

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan:
Rasyonel bir hamle yaptı

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, TCMB faiz kararıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, Merkez Bankası'nın rasyonel bir hamle yaparak bir yandan bozulan enflasyon görünümüne karşı proaktif duruş sergilediğini öte yandan da Trump ve diğer küresel risklere karşı bir önlem aldığını belirtti.

Referandumdan sonra dolar/TL’nin gerilemiş olmasının TCMB'nin elini rahatlatan bir etmen olarak görüldüğünü ancak son 2 günde de arada görülen yukarı ataklar mevcut olduğunu ifade eden Erkan, "Haliyle kurda aslında o kadar da rahat olduğu normalde söylenemez. Diğer yandan, GLP'yi artırmış olması son derece yerinde. Enflasyonda zirve noktası görülmedi, Nisan ve Mayıs ayı enflasyonu muhtemelen %12'ye yakınsayacak. Haliyle enflasyon görünümünün belirgin bir şekilde iyileşeceği noktadan çok uzaktayız. Haftaya açıklanacak olan Nisan enflasyonunun %1,1 seviyesinde artış göstereceğini tahmin ediyorum, bu da yıllık enflasyonun %11,7 seviyesine gelmesine yol açacak. Enflasyonist risklerin devam ediyor olması sebebiyle fiyat istikrarını korumanın yolu ek sıkılaştırma yapmaktan geçiyordu, Merkez Bankası da rasyonel bir hamle yaparak bir yandan bozulan enflasyon görünümüne karşı proaktif duruş sergiledi, bir yandan da Trump ve diğer küresel risklere karşı bir önlem aldı" diye konuştu.

Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Erol Gürcan:
Tedbiri elden bırakmamayı tercih etti

Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Erol Gürcan, kur kaynaklı ekstra bir baskı görülmemesine karşın TCMB’nin GLP tarafında yaptığı yukarı yönlü ayarlamayla, gerek görülmesi durumunda ortalama fonlama maliyetinin artırılabilmesi için bir miktar manevra alanı bırakılmasının hedeflendiğini ifade etti. Gürcan, "Nisan ayı genelinde ortalama fonlama maliyeti % 11.48 seviyesinde gerçekleşmişti. Gerek bizim hesaplamalarımız gerekse de TCMB tarafından yakın dönemde yapılan açıklamalar dikkate alındığında enflasyonun Nisan ayında zirve seviyeyi görüp devamında kademeli bir düşüş eğilimine gireceği yönünde.  Kararla birlikte yayınlanan özet metinde, gecikmeli kur etkisi vurgusunun kaldırılmış olması ve iç talepteki toparlanmaya işaret edilmesi (önceki metinde iç talebin görece zayıf kaldığı işaret edilmişti) dikkat çekici notlar olarak verilebilir." diye konuştu.

Gürcan, şunları söyledi:

"2017 itibariyle planlı toplantı sayısı 8’e inen TCMB’nin mayıs ayında toplantısı bulunmazken bir sonraki PPK 15 Haziran 2017 tarihinde gerçekleştirilecek. 3 Mayıs’ta açıklanacak Nisan enflasyon verileri sonrasında TCMB’nin Haziran ortasına kadar planlı PPK toplantısı olmaması nedeniyle (ki Mayıs TÜFE verisi de Haziran ayı başında görülmüş olacak) TCMB’nin bugünkü yaptığı ayarlamayla tedbiri elden bırakmamayı tercih ettiğini söyleyebiliriz."

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay:
MB benim işim "fiyat istikrarı" diyor

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay, 50 baz puanlık yükselişin ek sıkılaştırma anlamına geldiğini belirtti. MB’nin geçtiğimiz aylarda gıda fiyatlarındaki oynaklık nedeni ile yükselen enflasyon fiyatlarına dikkat çekerek sıkılaştırma kararını destekliğini belirten Arzu Toktay, "Son çeyrekte iktisadi faaliyette iyileşme var ancak daha güçlü bir ekonomik büyüme için hükümet yapısal reformlara ağırlık vermeli tavsiyesi yapılıyor" dedi.

"Açıklamaların özü banka benim işim "fiyat istikrarı" ve bu kez işi şansa bırakmak istemiyorum, büyümek istiyorsanız elinizi taşın altına koyarak yapısal reformlara ağırlık verin diyor. TCMB’nin mesajı "piyasa dostu" ve "ekonomik gerçeklik" ile uyumlu olduğundan TL’nin karar sonrasında hızlı bir şekilde değer kazandığını gördük" diyen Toktan, dolar/TL’nin Mart ayı düşük seviyelerinin altına gerileyerek yeni düşük seviyeler test etmesine ramak kaldığını ve piyasaların adaletli bir şekilde TL için hak ettiği fiyatlamayı yapmaktan geri kalmadığını belirtti.

 "TCMB toplantısı geride kaldı. Şimdi bugün Trump'ın vergi reformu yarın Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı küresel piyasalar bu iki olumlu beklentiyi geride bıraktıktan sonra da risk almaya devam edecek mi? Devam kararı gelirse gelişen ülke piyasalarına para girişi ile Dolar/TL paritesi 3,55 desteği altında 3,50 seviyesine doğru geri çekilebilir" diyerek görüşlerini paylaşan Arzu Toktay, 3,50 TL seviyesinin altındaki fiyatlamalar TL'nin başka ve daha olumlu bir akışı ile fiyatlanması anlamına geleceğini kaydetti.

Toktay, "Mevcut koşullarda çok anlamlı değil ancak olmaz olmaz demeyelim abartmayı severiz. Yukarıda 3,60 ve 3,62 kısa vadeli direnç olmayı sürdürürken son iki günde 3,60 üzerinde kalamayan Dolar/TL düşüş yönündeki misyonunu henüz tamamlamamış imajı veriyor" diyerek sözlerini tamamladı.

İntegral Yatırım Menkul:
Konfor alanını genişletmiş oldu

İntegral Yatırım Menkul, paylaştığı analizde, Merkez Bankası’nın kendine hareket alanı yaratmaya devam ettiğini belirtti. Yarım puanlık artışı, piyasa beklentisinin üzerinde bir karar olduğu belirtilirken, Açıklamada, “GLP'deki 50 baz puanlık artırımla konfor alanını genişletmiş oldu” denildi.

Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantısı 15 Haziran'da olacağı hatırlatılırken bu tarihe kadar iki enflasyon verisi alınacağı belirtilerek şöyle denildi: Enflasyon oranında yine %1'in üzerinde bir artış görmemiz durumunda yüzde 12 seviyesine yakınsayan bir TÜFE verisiyle karşılaşabiliriz. Diğer yandan piyasalar Fed'in Mayıs ayı toplantısına yönelik faiz artırım beklentilerini düşük seviyede tutmaya devam ettiği düşünüldüğünde, Merkez Bankası toplantı takvimi avantajını kullandığını söyleyebiliriz.”

Faiz kararı sonrası piyasalarda son durumFaiz kararı sonrası piyasalarda son durum

Merkez Bankası faiz kararını açıkladıMerkez Bankası faiz kararını açıkladı

Gedikli, faiz kararını yorumladı Gedikli, faiz kararını yorumladı