Petrol fiyatlarını düşmekten OPEC bile kurtaramaz

Petrol fiyatları haziran ayından bu yana yaklaşık yüzde 30 değer kaybetti. Piyasa kasım sonunda yapalcak OPEC toplantısıyla yön bulmaya çalışacak. Beklenti ise fiyatların 80 doların altına inmesini OPEC’in bile engelleyemeyeceği yönünde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarında aşağı hareket, arzda artışın süreceği endişeleri ile devam ediyor. Petrol piyasası analistleri, Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı’nın (OPEC) ay sonunda yapacağı toplantıda üretimi azaltma kararı alması halinde bile fiyatlarıdaki düşüşün duracağından şüpheli. Bunun nedeni ise petrol arz-talebindeki dengesizlik ve doların güçlenmeye devam etmesi. 

Petrol fiyatları haziran ayından bu yana yaklaşık yüzde 30 değer kaybetti. Brent petrolünün varil fiyatı 81 dolar seviyesine, Amerikan petrolü petrolü 77 dolara doğru geriledi. Gözler ise OPEC’in 27 Kasım’da Viyana’da yapılacak toplantısında. OPEC açıklamalarının petrol fiyatlarına yön vermesi bekleniyor. Sektörün önemli analistlerinden Pira Enerji Group’un CEO’su Gary Ross, arz ve talep arasındaki dengesizliğin gelecek yıl fiyatları aşağı çekmeye devam edeceğini öngördü. Ross, Financial Times’a yaptığı açıklamada, OPEC’in bu dengesizliği gidermek için gerekli adımları atmayacağını düşündüğünü söyledi. Ross, 2015’in ilk çeyreğinde Brent’in varil fiyatının 80 doların ve 70 doların altına ineceğini tahmin etti. Uzun vadade ise düşük fiyatların talebi canlardıracağı ve fiyatların yeniden yükseleceğini öngördü. Enerji ekonomisti Philip Verleger de, geçtiğimiz günlerde yazdığı bir makalede, Brent petrolü nakit fiyatının 70 dolar ya da altına düşmesini beklediğini söyledi. Analistler, OPEC ülkelerinin satış hacimlerini korumu niyetinde olduğunu düşünüyor. OPEC’in kasım ayı toplantısında üretim kısıntısı kararı alınmayacağı mesajlarının verilmeye devam edilmesi ve Libya’nın en büyük petrol sahası El-Sharara’da üretimin yeniden başmayacağı haberleri petrol üzerinde baskı oluşturuyor. 

30 dolara iner mi? 

Petrolün yönünü çizecek bir diğer unsur Amerikan Doları’nın seyri. CNBC’ye konuşan Global Macro Investor yetkilisi Raoul Pal, “Güçlenen dolar, petrol fiyatını 30-40 dolara kadar indirebilir” dedi. Pal öngörüsünü dolarda görülmemiş hızda bir ralli yaşanacağı tahminine dayandırdı.

sdcd.jpg

Birol: Asya’nın talebi fiyatları düşürmez

Birol: Asya’nın talebi fiyatları düşürmez Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, “Petrol fiyatlarındaki düşüşün uzun soluklu olacağını sanmıyorum” dedi. Birol, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, petrol talebinin Asya ülkeleri kaynaklı olarak büyüyeceğini söyledi. Dünya petrol üretim artışının yüzde 50’sinin Irak’tan gelmek zorunda olduğunu kaydeden Birol, Irak’a her yıl 15 milyar dolar enerji yatırımı yapılması gerektiğini dile getirdi. Birol jeopolitik gerginlik nedeniyle Irak’a enerji yatırımı yapılamadığını ifade etti. Birol kaya gazı yatırımları ile ilgili olarak, “Petrol fiyatı bu düzeyde kalırsa kaya gazı yatırımları azalabilir. Petrol fiyatı 80 dolarda kalırsa kaya gazı yatırımları yüzde 10 azalabilir” şeklinde konuştu. Birol, petrol fiyatlarında seyrin düşük kalması durumunda kaya gazı yatırımlarında azalma olabileceğini ön sürdü.

Günlük petrol talebi 104 milyon varile çıkacak 

IEA tarafından yayımlanan “2014 Dünya Enerji Görünümü” raporuna göre, Avrupa, Japonya, Kore ve Kuzey Amerika’da enerji tüketimi azalırken, Asya’nın geri kalanında, Afrika’da, Ortadoğu’da ve Latin Amerika’da artacak. Ulaşım ve petrokimya sektöründe petrol kullanımının artmasından dolayı petrol talebi yüzde 15.5 artışla, günlük 90 milyon varilden 2040’ta 104 milyon varile yükselecek. Amerika’da kaya gazının artmasıyla petrol tüketimi azalacak ve Çin, 2030’ların başında petrol tüketen ülkeler arasında ilk sırada yer alacak. Asya’daki ülkeler 2040’a kadar dünyada üretilen her üç varil petrolden ikisini ithal edecek. Çin ve Ortadoğu’nun da katkılarıyla 2040’a kadar doğalgaz talebi, fosil yakıtlar içerisinde en hızlı artışı gösterecek.

Her yıl 900 milyar dolar yatırım gerek

IEA raporuna göre, küresel enerji talebini karşılayabilmek için petrol ve gaz arama ve çıkarma faaliyetleri için 2030’a kadar her yıl 900 milyar dolar yatırım gerekiyor.