Piyasada gözler Hazine ihalelerinde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın istisnai gün uygulamaları ile tarihi zirveden dönen kur bu uygulamaya ara verilmesiyle yeniden yönünü yukarı çevirirken çift haneye
oldukça yaklaşan tahvil bono piyasasında Hazine'nin ikisi bugün ikisi yarın düzenleyeceği dört ihale izlenecek.

TCMB geçen hafta üç gün süreli istisnai gün uygulamış dolar/TL bu uygulama ve rekor döviz satışları ile 1.9737 seviyesindeki tarihi zirveden dönmüştü. TCMB'nin sıkılaştırmanın "güçlü" olacağını açıklamasına karşın ek sıkılaştırmayı üç gün ile sınırlı tutması sonrası dolar/TL yeniden yükselişe geçmişti.

Hazine'nin yüklü borçlanması öncesi piyasayı sıkıştırmanın devletin borçlanma maliyetlerini daha da yükseltebileceğini belirten bankacılar TCMB'nin ek sıkılaştırmaya ara vermesinin bir sebebi olarak da bu hafta düzenlenecek dört Hazine ihalesini gösteriyorlar.

Bugün 20 Haziran 2018 itfalı sabit kuponlu ve 3 Mayıs 2023 itfalı TÜFE'ye endeksli tahvili yeniden ihraç edilecek Hazine yarın ise, 13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilin ve 8 Mart 2023 itfalı sabit kuponlu tahvilin yeniden ihraçları gerçekleştirilecek.

Temmuz ayında toplam 12.9 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık, toplam 11.8 milyar TL'lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlayan Hazine piyasadan 10.1 milyar TL borçlanacak.

"Hazine'nin borçlanma ihalelerinin sorunsuz geçmesi durumunda Türk mali piyasalarında sakinleşme yaşanabilir" diyen HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, "Yurtdışı piyasalardaki toparlanma sinyallerine rağmen Türk mali piyasaları hâlâ güçlü bir satış baskısı altında kalmaya devam ediyor. Bunun temel nedeni de bono ve tahvil piyasasındaki hacimsizlik ve bu paralelde gösterge bileşik faizin iki ay öncesine göre iki katına çıkması" dedi ve ekledi:

"Piyasadaki hacimsizliğin ana nedeni mevcut faiz politikasına ilişkin belirsizlik ve güvensizlik ile yabancı yatırımcının satış isteğine rağmen alıcıların olmaması. Mayıs ayıortasında yüzde 4.7 civarında seyreden gösterge bileşik faizin yüzde 9.5'lere kadar yükselmesi oldukça ciddi bir piyasa hareketine işaret ediyor. Bu hareket karşısında korunmak isteyen bazı yatırımcılar kendilerini döviz alarak hedge ediyorlar. Bu da döviz piyasasındaki olumsuz durumu açıklıyor."

Tahvil-bono piyasasında ise son dönemde rekor düşük işlem hacimlerinin görüldüğü 13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 9.28 seviyesindeydi. 8 Mart 2023 itfalı 10 yıllık tahvil ise Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 9.47, valörlüde ise yüzde 9.46 seviyesindeydi.
 
Türk Lirası'ndaki değer kaybının enflasyon beklentilerini bozmak suretiyle bono ve tahvil piyasasında yeni bir satış baskısı yarattığını da dikkat çeken Keresteci, "Bu fasit dairenin bir şekilde kırılması gerekiyor. Bu da faiz politikasına ilişkin belirsizliklerin giderilmesinden geçiyor. TCMB'nin haftaya düzenleyeceği Para Politikası Kurulu toplantısı önem arz ediyor zira faiz politikasına ilişkin endişelerin satış baskısını körüklediği kanaatindeyiz.... Bu haftaki tahvil ihraçlarının sorunsuz geçmesi sonrasında döviz piyasasındaki tansiyonun da azalabileceğini öngörüyoruz" dedi.

Cuma günü sepet bazında TL 2.2644'e kadar yükselerek tarihi zirvesini görürken, dolar/TL de en yüksek 1.9660'ı gördü. Cuma günü akşam saatlerine doğru gelişmekte olan ülkelere gelen girişlerle TL hem dolar karşısında hem de sepet bazında geriledi.

Dolar/TL Cuma günü akşam 1.9535/1.9540 seviyesinde işlem görürken bu sabah güne TSİ 09:00'da 1.9515/1.9525 seviyesinde başladı. Aynı saatte sepet bazında TL 2.25 ile Cuma akşam saatleri ile aynı seviyedeydi.