Piyasalar Fed kararını bekliyor

Fed'in, faizleri 25 baz puan artırarak yüzde 2 - 2,25 aralığına çıkarmasına kesin gözüyle bakılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak kararlar ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarını bekliyor.

Fed'in iki gün süren para politikası toplantısı bugün sona erecek ve karar akşam 21:00'de açıklanacak. Fed Başkanı'nın basın toplantısı ise 21:30'da başlayacak. Merkez bankasının politika faizini 25 baz puan artıracağına kesin gözüyle bakılıyor.

Yatırımcılar Fed'in 2015 sonundan beri yapmış olacağı bu sekizinci faiz artırımından sonra yıl sonuna kadar bir faiz artırımı daha geleceğini tahmin ediyorlar. ABD'de faizlerin 2019 görünümü ise daha belirsiz.

Trump, endişeleri artırdı

Dün piyasaların gündemini, ülke liderlerinin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmalar ve ikili görüşmeler meşgul etti. ABD Başkanı Donald Trump'ın küreselleşmenin dayatmalarını reddettiğini söylemesi ticaret savaşına ilişkin endişeleri artırırken, İran'a yaptırımlara ilişkin belirsizliklerin yükselmesi New York borsasında sınırlı da olsa satış ağırlıklı bir seyir izlenmesine neden oldu. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,26 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,13 değer kaybetti. Nasdaq endeksi ise teknoloji hisselerindeki kazançlarla yüzde 0,18 yükseldi.

Avrupa tarafında, Brexit endişeleri devam etse de ekonomik görünüme ilişkin iyimserlik pay piyasalarını desteklemeye dün de devam etti. Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün (Ifo) dün açıklanan anket sonuçlarına göre, Almanya'da ağustosta 14,4 puan olan İhracat Beklenti Endeksi, eylülde 15,1 puana yükselerek 3 ay art arda artış gösterdi. Söz konusu gelişmelerle Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,19, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,05 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,66 değer kazandı.

Asya piyasalarında bugün pozitif bir seyir izlenirken, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,5 değer kazandı.

Yurtiçi piyasada son durum

Yurt içinde, önceki gün hızlı yükselen banka pay piyasalarında dün etkisini artıran kâr satışlarıyla gerileyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,26 azalışla 99.292 puandan tamamladı. Dün yatay seyirle 6,1578'den kapanan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,1610 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar kapandığı seviyelerden açıldıDolar kapandığı seviyelerden açıldı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir