Piyasalar güne yatay başladı

Fed belirsizliğinin piyasaların beklediği yönde son bulmasıyla birlikte Borsa İstanbul güne alımlarla başlarken, dolar yerinde saydı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dün akşam uluslararası piyasada dolar/TL, Fed kararının ardından ilk anda iki haftanın en düşük seviyesi olan 2,9757'ye kadar gerilese de bu seviyelerde tutunamadı ve tekrar 3 TL'nin üzerine çıktı. Dolar, bu sabah piyasaların açılış saatlerinde 3,0030 TL seviyelerinde bulunuyordu. Tekrar 3 TL'nin altını zorlayan kur, öğle saatleri itibariyle 2,9930 TL seviyelerinde bulunuyor. 

Borsa İstanbul (100) endeksi güne 100 puan düşüşle 74.880 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,13 oranında değer kaybetti. Seans içerisinde satış baskısının artmasıyla birlikte bir ara 74.195 puana kadar gevşeyen endeks, ilk seansı 477 puan (yüzde 0,64) kayıpla 74.502 puandan tamamladı.

Kâr satışlarına dikkat

Fed'in faizleri değiştirmemesiyle bugün pozitif bir açılış yapan Borsa İstanbul'da, son üç işlem gününde görülen alıcılı seyrin ardından kâr satışlarının karşılanıp karşılanamayacağı takip edilecek. 

Bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenti anketinin takip edileceğini aktaran analistler, BIST 100 endeksinde 75.500 seviyesinin önemli olduğunu, bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda yeni bir yükseliş trendinden söz edilebileceğini ve hedefin 77.000 - 79.000 bandı olacağını tahmin ediyor. 

Sıra Fitch'te

Piyasalar bugün ise akşam saatlerinde açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in not gözden geçirmesini bekleyecek. Fitch'in yatırım yapılabilir en düşük seviye olan "BBB-" olarak değerlendirdiği kredi notunda bir değişiklik yapması beklenmese de not görünümünün durağandan negatife çekilme olasılığı göz ardı edilmiyor.

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dün yaptığı açıklamada Fitch'in açıklayacağı kredi notu değerlendirmesinde bir değişiklik beklemediğini söyledi.

Fed ne yaptı?

Dün ABD Merkez Bankası (Fed), faizlerde değişikliğe gitmedi. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyeleri, küresel piyasaların aylardır beklediği toplantıda faiz oranlarının yüzde 0 ila 0,25 aralığında sabit tutulması kararını oy çokluğuyla alırken, son dönemdeki finansal dalgalanmanın, ekonomik aktiviteyi sınırlayabileceğini ve kısa dönemde enflasyon üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı yaratabileceğini ifade etti.