Piyasalar haftaya alımlarla başladı

Gelişmekte olan piyasalarda yaşanan iyimser hava yurtiçi piyasalarda da etkisini gösteriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklenen faiz artırımının ardından önümüzdeki dönemde artırımların kademeli devam edeceği beklentisi gelişmekte olan piyasalarda iyimser havaya neden olurken, yurtiçi piyasalar da bu iyimserlikten nasibini alıyor. Diğer taraftan, Türkiye'nin son dönemde AB'ye yakınlaşması ve İsrail ile de ilişkilerin düzelmesi de bu olumlu seyre destek veriyor.

Bu gelişmeler çerçevesinde Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi haftaya 421 puan artışla 72.881 puandan başladı. Hisse senetleri ortalama yüzde 0,58 oranında değer kazandı.

Cuma günü piyasaların kapanış saatlerinde 2.9111/2.9125 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 2.9058/2.9071 seviyesinde bulunuyor.

Fed'in yaklaşık 10 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği ilk faiz artırımının ardından, daha önceki açıklamalarında faiz tarafında bir adım atmak için Fed'i bekleyeceğine işaret eden TCMB'nin yarınki toplantısında koridorun alt bandı ile politika faizinde artırıma gitmesi bekleniyor. Beklentiler politika faizinde 50 baz puan, koridorun alt bandında 25-50 baz puan artış olacağı yönünde. 

Öte yandan gelişmekte olan piyasalara yön veren bir diğer unsur olan petrol fiyatları da gerilemeye devam ediyor. Brent petrolünün varil fiyatı rekor düzeylere yakın seyreden petrol üretimi ve ABD'deki faiz artışının ardından dolardaki değer artışının etkisiyle yüzde 2'ye yakın kayıpla 36.17 dolara kadar gerileyerek en son 2004 yılında görülen seviyelere indi. 

Dış borsalar

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklenen faiz artırımının ardından önümüzdeki dönemde artırımların kademeli devam edeceği beklentisi gelişmekte olan piyasalarda iyimser havaya neden olurken, piyasalarda yarınki PPK toplantısı bekleniyor.

ABD borsalarının geçen haftayı düşüşle kapatmasına rağmen Asya borsaları haftaya yükselişle başladı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dar hacimli işlemlerde yüzde 0.3 yükseldi.