Piyasalar için karar haftası

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İSTANBUL - Küresel piyasalar geçtiğimiz hafta genel olarak yükseliş eğilimini korusa da kısa ve orta vadede yön arayışında olan piyasalar bu hafta açıklanacak yoğun veri akışı ve emtia piyasalarındaki sert düşüşlerin etkisiyle trend oluşturmaya çalışacak.
Geçen hafta ABD hisse senedi piyasalarında tarihi kapanış ve gün içi gördüğü en yüksek seviye rekorları geliştirilirken bu hafta açıklanacak ilk çeyrek şirket bilançolarının ve özellikle yarın açıklanacak makroekonomik verilerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. Hafta boyu yükselen kanalda hareket eden ve kapanış rekorunu 14.865 puana, gün içi gördüğü en yüksek seviye rekorunu 14.888 puana geliştiren Dow Jones endeksi cuma günü günlük bazda yatay bir seyirle 14.865 puandan kapanış yaptı.
Avrupa tarafında da haftalık bazda bakıldığında yükselişin devam ettiği görülse de haftanın son işlem gününde satıcılı bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 1,61 oranında değer kaybıyla 7.745 puandan tamamlarken, haftalık bazda ise yüzde 1,12 oranında yükseliş kaydetti. Bu hafta Avrupa'da bugün açıklanacak dış ticaret verileri ile yarın Almanya nisan ayı ZEW güven endeksi piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacak.
Analistler küresel piyasalarda emtia fiyatlarının uzun zamandır gördüğü en düşük seviyelere gerilemesinin bir çok dengeyi ve hedefleri değiştirebileceğine dikkati çekerken bu hafta gerek açıklanacak makroekonomik veriler gerekse Merkez Bankası karar ve açıklamaların hisse senedi piyasalarında trend oluşumunu sağlayabileceğini kaydediyor.
Yurtiçinde BIST 100 endeksi analistlerin kritik direnç olarak dikkat çektikleri 84.200 puanın üzerinden tamamlasa da güçlü direnç ve tarihi zirve konumunda olan 85.500 ve 86.787 seviyelerinin aşılıp aşılamayacağı analistler arasında görüş farklılıklarına neden oluyor. Geçen hafta Moody's'in çözüm sürecinin Türkiye'nin kredi notunu pozitif etkilediği yönündeki açıklamalarının not artışı beklentilerinin vadesini azaltacağını ve çözüm süreci ile ilgili gelişmelerin endeksin yönü üzerinde belirleyici olabileceğini belirten analistler, yurtdışı ile pozitif ayrışmanın devam edebileceğini belirtiyor. Bununla birlikte bugün açıklanacak işsizlik verileri ve yarınki PPK kararlarına dikkati çeken bazı analistler de özellikle Avrupa'dan ayrışmanın önemli boyutlara ulaşamayacağını, dolayısıyla Avrupa'dan gelecek haber ve açıklamaların da takip edilmesi gerektiğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, TUİK ocak ayı işsizlik
11.00 Türkiye, mart ayı merkezi yönetim bütçe dengesi
12.00 Avro bölgesi, şubat ayı dış ticaret dengesi
15.30 ABD, Empire State imalat endeksi
16.00 ABD, şubat ayı dış sermaye girişleri
17.00 ABD, nisan ayı NAHB konut piyasası endeksi