Piyasalar kötü açıldı

Piyasalar, yurtdışının etkisiyle kısa haftaya kötü bir başlangıç yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalar, Fitch'in kredi notunu ve görünümünü sabit tutmasına rağmen, TL'nin dolar karşısında zayıflayarak yeniden 3 TL'nin üzerine çıkması ve küresel piyasaların Fed Başkanı Yellen'in küresel ekonomik büyümede belirsizliğin arttığını söylemesinin ardından yaşadığı düşüşlere paralel olarak bugün negatif açılış gerçekleştirdi. 

Borsa İstanbul 100 (BİST 100) endeksi haftaya 219 puan düşüşle 74.879 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,29 oranında değer kaybetti.

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin ekim sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.86 düşüşle 92.4250 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL eylül sonu kontratları ise yüzde 0.96 yükselişle 3.0200 seviyesinde seyrediyor.

Cuma günü 2,97'li seviyelere gerileyen dolar/TL, gelişmekte olan piyasalardaki olumsuz havaya paralel yeni haftaya yükselişle 3.01'in üzerinde başladı.

Fitch, Cuma günü açıkladığı raporda Türkiye'nin kredi notunu BBB- ve görünümünü durağanda tuttuğunu duyurdu.Fitch Ratings, Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyedeki kredi notunu ve "durağan" not görünümünü korudu. Fitch, teyit kararının Türkiye'nin güçlü kamu bilançosunu yansıttığını ve mali disiplinin seçim dönemlerinde korunduğunu vurguladı. Analistler, Fitch'in not kararının beklentiler dahilinde gerçekleştiğine dikkati çekiyor. 

Yurt içinden bugün gelecek önemli veriler arasında 10:00'da açıklanacak olan tüketici güven endeksi bulunurken, yurt dışından açıklanacak kritik bir veri bulunmuyor.

Kurban Bayramı tatili nedeniyle bu hafta 2,5 gün işlem yapılacak piyasalarda, yarın açıklanacak TCMB PPK kararlarının takip edileceğine değinen analistler, teknik açıdan endekste 75.000 seviyesinin önemine dikkati çekiyor. Yükselişlerin görülebilmesi için bu seviyenin üzerinde kalıcı hareketler olması gerektiğini belirten analistler, 75.500  ve 76.700'ün direnç, 74.000 ve 72.000 seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu ifade ediyor.