Piyasalar kritik veriye nasıl tepki verir?

Yatırımcılar bir kez daha ABD tarım dışı istihdam verisine kilitlendi. Fed’in faiz artırımlarının zamanlaması hakkında fikir verecek olan veri piyasanın da seyrini etkileyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de TSİ 15:30’da açıklanacak tarım dışı istihdam verisi, Fed'in faiz artırımlarının seyrine ilişkin sinyal niteliği taşındığından kritik öneme sahip. ABD Merkez Bankası’nın öngördüğü faiz artırımlarının zamanlaması hakkında fikir verecek tarım dışı istihdamın geçen ay 175 bin kişi olduğu tahminleri yapılıyor.

Veri güçlü gelirse

Bugün istihdamın güçlü geleceği beklentisi gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybına neden oluyor. Verinin nette güçlü gelmesi, Fed'in faiz artırım beklentisini artıracağı için TL'de değer kaybı görülmesi gerçekçi bir beklenti.

Beklentileri karşılamazsa

Ancak beklentiyi karşılayamayan bir veri gelmesi durumunda dolar değer kaybedeceğinden TL dahil gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazanacak.

Dolar/TL’de son durum

Dün diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha iyi performans gösteren ve akşam saatlerinde 3.04 seviyesinin altına gerileyen dolar/TL, bu sabah 3.05 civarında seyrediyor.

Öte yandan Bugün Asya piyasalarında sert bir şekilde düşerek 1,1964'ü gören sterlin/dolar paritesi yine hızlı bir şekilde toparlasa da dünkü kapanışa göre yüzde 1,3 azalışla 1,2455 seviyelerinde dengelendi. Analistler, sterlin/dolar paritesindeki hareketin döviz piyasasında hacimlerin düşük olduğu anlarda hatalı emir girişinde kaynaklanmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu, bunun da stop-loss (zarar kes) emirlerini tetiklediğini ifade ediyor.

Buna karşın sterlin/dolar paritesinin Brexit endişeleri ile düşüş eğilimini sürdürdüğüne de dikkati çeken analistler, bugünkü kayıpların önemli bir kısmı telafi edilse de halen 31 yılın en düşük seviyelerinde bulunduğunu dile getiriyor.

Borsa yatay açıldı

Hisse senetleri piyasası ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde sınırlı yükselişle açıldı. BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,27 yükselişle 78.102,03 puandan başladı. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 77.700 üzerindeki hedefinin 79.200 direnci olacağını, olası düşüşlerde ise 77.000 ve 76.000 seviyelerinin destek konumuna geldiğini kaydetti.

Avrupa borsaları vadeli işlemleri ise karışık bir görünüme işaret ediyor. Avrupa geneli ve Almanya'da vadeli işlemler ekside, İngiltere ve Fransa'da ise artıda bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir