Piyasalar yatay açıldı

Borsa İstanbul hafif ekside güne başlarken, dolar ilk işlemlerde dünkü kapanış seviyelerine yakın seyrediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yaklaşık 10 yıldır aradan sonra faiz artışına gitmesi ve devam edecek artışların kademeli olacağının sinyalini vermesinin ardından piyasalardaki bir belirsizlik ortadan kalktı. Bu belirsizliğin kalkması sonrasında piyasalarda yön arayışı devam ediyor. 

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi güne 187 puan düşüşle 73.524 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,25 oranında değer kaybetti.

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Aralık sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.17 düşüşle 90.6250 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Aralık sonu kontratları ise yüzde 0.01 yükselişle 2.9380 seviyesinde seyrediyor.

Dün gün içinde 2.92'nin altını test eden, ardından günü 2.9250 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah ise güne 2.9258/2.9295 seviyesinden başladı. Dün akşam saatlerinde 3.05 civarında işlem gören sepet bazında TL ise bu sabah 3.0507/3.0547; 3.17 civarında olan euro/TL ise aynı saatte 3.1755/3.1800 seviyesinde işlem görüyor.

Dış piyasalarda yabancı yatırımcıların yeni yıl öncesi yeni pozisyon açma konusundaki isteksizliği hacimlerin oldukça düşük kalmasına neden olurken iç piyasada ise bugün TCMB'nin açıklayacağı aralık ayına ilişkin beklenti anketi takip edilecek.

Jeopolik riskler sürüyor

Öte yandan jeopolitik gelişmeler de piyasada yakından izlenmeye devam ediliyor. 

Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rusya ile gerilen ilişkiler piyasalarda yakından izlenirken bir diğer taraftan ise PKK'nın güneydoğudaki bazı il ve ilçelerdeki şehir yapılanmalarına karşı 16 Aralık'ta başlatılan geniş çaplı operasyon da takip ediliyor. 

Bir diğer taraftan ise AB ile ilişkileri son dönemde geliştiren Türkiye'nin İsrail ile de ilişkileri iyileştirmeye yönelik atılan adımları da piyasada takip ediliyor. İsrail ve Türkiye, ikili ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla iki ülkenin büyükelçiliklerini tekrar açmasını da öngören bir ön anlaşmaya vardı. 

TCMB izleniyor

Para politikasında sadeleşme ve faiz artırımını Fed sıkılaştırma sürecine paralel götüreceğini açıklayan Fed sonrası ilk adım olarak dün dolar cinsi tutulan zorunlu karşılıklara uyguladığı faiz oranını artırırken piyasalar "bir kredibilite testi olarak" gördükleri TCMB'nin bundan sonraki adımlarına odaklanacak.

Bugüne kadar siyasi baskının da etkisiyle uygulanmak zorunda kalınan üstü kapalı faiz artışları nedeniyle TCMB'nin politika faizi ile piyasaya uygulanan faiz arasında uzun süredir belirgin bir fark var. TCMB'nin politika faizi yüzde 7.5 seviyesinde bulunurken, piyasaya sağladığı fonlamanın ortalama maliyeti ise yüzde 8.80 civarında. TCMB'nin söylemleri ve piyasa beklentisi bankanın politika faizini ortalama fonlama maliyetine yaklaştırarak daha sade bir politikaya geçmesi.

Politika faizinde bir artış anlamına gelen bu adıma faizler konusunda oldukça hassas olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın nasıl bir tepki vereceği ise bir başka endişe nedeni olmaya devam ediyor.