Piyasalar yeniden pozitif

Ticaret savaşlarına ilişkin kötümserliğinin azalması pay piyasalarına destek olurken, Avrupa'da derinleşen ajan krizi ve Asya'da Kim'in Çin ziyareti öne çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar, geçen haftaki negatif seyrin ardından yeni haftanın ilk işlem gününde karışık bir görünüm sergilese de ABD borsaları ile başlayan yükseliş eğilimi Asya borsaları ile bugüne de taşındı.

ABD'de dün açıklanan Chicago ulusal aktivite endeksinin beklentileri aşması ve "ticaret savaşları" kötümserliğinin azalması pay piyasalarında alımların güçlenmesini sağladı. Dow Jones endeksi yüzde 2,84, S&P 500 endeksi yüzde 2,72 ve Nasdaq endeksi de yüzde 3,26 değer kazanırken, dün düzenlenen 2 yıllık tahvil ihalesinde oluşan faizler yüzde 2,31 ile 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Analistler, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin konuşmaları ile açıklanacak tüketici güven endeksinin takip edileceğini belirterek, dün 25 sınırından 21'e kadar gerileyen korku endeksinin (VIX), borsalardaki alımların bugün de devam edebileceğine işaret ettiğini söyledi.

Ajan krizi derinleşiyor

Avrupa tarafında, İngiltere ve Rusya arasında başlayan ajan krizi Avrupa-Rusya diplomatik krizine döndü. İngiltere'deki çifte ajan Sergey Skripal’in zehirlenmesi olayı ile başlayan krizde dün Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki 32 Rus diplomat bulundukları ülkelerden sınır dışı edildi. İngiltere Başbakanı Theresa May, sınır dışı kararının Rusya'ya gönderilen toplu bir mesaj olduğunu söylerken, Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Mariya Zaharova ise AB ve NATO üyesi ülkelerin Rus diplomatları sınır dışı etmesine cevap verileceğini söyledi.

Dün ayrıca Brexit ile ilgili bir rapor yayımlayan kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 2 yıl kadar sürecek bir geçiş süreci konusunda AB ile İngiltere'nin anlaşmaya varmasının kredi notu açısından pozitif bir gelişme olduğunu duyurdu. Bu gelişmelerle Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,83, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,48 ve Fransa'da CAC 40 endeksi de yüzde 0,57 değer kaybetti.

Asya'da gündem Kim'in ziyareti

Bugün Asya'da gündemin en önemli konusu Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Çin'e gerçekleştirdiği sürpriz ziyaret oldu. Ayrıca Japonya'da açıklanan Üretici Fiyat Endeksi’nin şubatta yüzde 0,6 artışla beklentilerin altında kalmasına karşın küresel piyasalarda artan risk iştahı ve dolar/yen paritesinin yükselişini ikinci güne taşımasının desteği ile kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 2,5, Çin'de Şanghay bileşik endeksi de yüzde 1,1 değer kazandı.

Ticaret savaşlarında yumuşama piyasalara destek olduTicaret savaşlarında yumuşama piyasalara destek oldu

Bu konularda ilginizi çekebilir