Piyasalar yoğun haftaya kayıplarla başladı

Piyasalar, küresel piyasalara paralel haftaya ekside başladı. Gözler bu hafta açıklanacak Merkez Bankası faiz kararı, Çin büyüme verileri, ABD enflasyon rakamları gibi önemli ekonomik verilerde olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalar, veri akışı bakımından yoğun geçecek haftaya hafif satıcılı bir başlangıç yaptı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi haftaya 135 puan düşüşle 77.418 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,18 oranında değer kaybetti.

Cuma günü kapanışı 3.0823/3.0836 seviyesinde yapan dolar/TL, bu sabah 3.0925/3.0939 seviyesinde haftaya başladı. Sonrasında yükselişe geçen kur, 3,10'un üzerine çıktı.

Petrol fiyatları güçlenen dolar ve rekor seviyedeki OPEC üretiminden dolayı bugün erken işlem saatlerinde değer kaybetti. Bu sabah itibariyle; ABD türü ham petrolün varil fiyatı son kapanışa göre 19 sent düşerek 50.16 dolar olurken, Brent ham petrolün varil fiyatı da 11 sent değer kaybıyla 51.84 dolara geriledi.

Altın fiyatları ise dolardaki hafif değer kaybı ve dip seviyelerden gelen alımlarla beraber bugün hafif yükseliş gerçekleştirdi. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.3 yükselerek 1,253.40 dolardan işlem görürken, Cuma günü 1,247.01 dolara kadar düşerek 7 Ekim'den bu yana en düşük seviyeyi görmüştü.

Piyasalar, yurtdışı piyasalardaki gelişmeler ile jeopolitik riskleri takip edecek.

Küresel piyasalarda son durum

Asya borsaları, Fed Başkanı Janet Yellen'in Cuma günü yaptığı açıklamalarda küresel finansal krizin üretime vurduğu darbeden dolayı "yüksek baskı altında" bir ekonomiyi idare etmek zorunda kalabileceklerini belirtmesi ve bunun da parasal genişleme politikasının yüzde 2'lik enflasyon hedefi aşılsa bile değiştirilmeyebileceği yolunda yorumlanmasıyla geriledi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.7 gerilerken, Hong Kong Hang Seng endeksi bir buçuk ayın en düşük seviyesine indi.

Piyasaları yoğun bir hafta bekliyor

Türk Lirası'nın geçtiğimiz hafta dolar karşısında rekor düşük seviyeyi görmesinin ardından gözler bu hafta gerçekleşecek Merkez Bankası toplantısına çevrilirken, faiz indirimlerine devam edilip edilmeyeceği izlenecek.

Küresel piyasalarda ise Çarşamba gecesi açıklanacak olan Çin ekonomik büyüme verileri beklenirken, Fed tarafından da gelecek açıklamalar takip edilecek.

Bugün açıklanacak önemli veriler arasında saat 10:00'da işgücü istatistikleri ve 12:00'da euro bölgesi enflasyon, 15:30'da New York Fed, 16:15'te ABD sanayi üretim verileri bulunuyor.

Dolar haftaya sakin başladıDolar haftaya sakin başladı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir